Учени: Чакат ни 30 години Малка ледникова епоха поради спада на слънчевата активност

Учени предупреждават, че в близко време на нашата планета може да започне поредната ледникова епоха поради намаляване на слънчевата активност. Според учените слънцето сякаш изпада в „хибернация“. Изследователите предполагат, че значителното изстудяване на Земята може да продължи повече от тридесет години.

На всеки 11 години започва особен период от слънчевия цикъл – слънчев минимум. През този период броят на петната по повърхността на нашето светило намалява, поради което енергията, излъчвана от Слънцето, отслабва.

Валентина Жаркова, професор в катедра „Математика, физика и електротехника“ в Нортумбрийския университет, заяви, че през 2020 г. Слънцето ще навлезе в така наречения Голям слънчев минимум – период на минимална слънчева активност. Обикновено трае около две години, но този път може да продължи цели 33 години.

Когато това се случи, обяснява Жаркова, на нашата планета ще настъпи глобално понижение на температурата с около 1 градус по Целзий. Въпреки тази малка стойност, това може значително да повлияе на климатичните условия.

Според професора, на Земята ще започне глобално захлаждане: зимата ще бъде по-студена и по-влажна, а лятото ще бъде влажно и хладно. Най-вероятно ще се сблъскаме със силни студове, като например тези в Канада, където температурата пада до -50 градуса по Целзий.

Данните на НАСА показват, че за последен път Велик слънчев минимум е бил наблюдаван през 1650 г. и е продължил почти 60 години. В това време започва силно охлаждане на цялата Земя и ледниците на планетата се увеличават. Някои реки, езера и дори големи водни басейни замръзват. Населението на някои региони на нашата планета изпитва недостиг на храна и здравословни проблеми.

Можем само да се надяваме, че предстоящата мини-ледникова епоха няма да бъде толкова тежка, колкото последния път.

esoreiter

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Разказът на един безсмъртен…

1 ден: Какво? Защо съм още жив? Какво не е наред с мен? Спомням си, блъсна ме кола, падам, губя съзнание. А сега се събраха около мен тълпа от хора,… Continue reading „Разказът на един безсмъртен…“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Учени: Чакат ни 30 години Малка ледникова епоха поради спада на слънчевата активност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *