Учени: Мисленето увеличава страданията и съкращава живота!

Хиперактивността на мозъка води до преждевременно остаряване.

Има много теории за дълголетието. Повечето от изследванията в тази област обосновават ползата от поддържането на постоянна физическа и психическа дейност у човека с напредване на възрастта. С други думи, експертите твърдят, че мозъчната дейност директно влияе на продължителността на живота.

Резултатите от скорошно проучване в Института Блаватик в Медицинската школа в Харвард обаче предполагат, че ключът към дълголетието може също да зависи  и от нивото и вида на мозъчната дейност.

Така например, авторите на изследването са установили, че прекомерната невронна активност води до по-малка продължителност на живота. Многозадачността и непрекъснатото усвояване на информация от различни източници в медите без планирано време за почивка или паузи, може да доведе до превъзбуждане на мозъка.

А претовареният мозък ускорява свързаните с възрастта промени в процесите на съхранение на паметта и мисленето. И обратното, учените разкриха пряка връзка между дълголетието и по-премерената мозъчна функция: ако човек не преуморява мозъка си,  живее по-дълго.

Разбира се, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. В дигиталната ера прекомерната мозъчна активност вече се е превърнала в норма. Хората от всички възрасти непрекъснато преминават от една задача към друга, постоянно търсят следващия стимул, независимо дали е телевизионно шоу или известие на смартфона.

Желанието да се чувстват  свързани със света се засилва във всички възрастови групи. Според изследователския център Pew многобройните потоци информация ни потапят в постоянно състояние на многозадачност, пречейки на мозъка да се съсредоточи, да изпълни една задача или да си почине. И най-неочакваното тук е, че всъщност нормалното стареене изисква ограничаване на невронната активност.

В едно от проучванията в Харвард учените изучили стотици мозъци на възрастни хора, дарени от тях след смъртта им в полза на науката. Тези хора били починали на възраст между 60 и 100 години и били „когнитивно здрави“.

Сравнявайки генетичния материал на участниците в експерименти на различни възрасти, учените стигнали до изумително и в същото време шокиращо откритие: хората, починали във възрастовия диапазон от 85-100 години, имали по-малко генна експресия, свързана с невронна свръхактивност, отколкото тези, починали десетилетия по-рано (на 60-80 години).

Авторът на изследването, професорът в катедрата по генетика в Медицинския университет в Харвард и съосновател на Центъра за биология на стареенето Пол Ф. Глен, Брус Янкнер казва: „Нашето изследване твърди, че стареенето се придружава от аномална и разрушителна невронна дейност, която не само намалява мозъчната ефективност, но е и вредна за здравето на хората и животните, намалявайки общата им продължителност на живота. Нашите резултати показват възможността да се повлияе на дълголетието чрез модулиране на състоянието на мозъчната активност. “

Майкъл Макконъл, невролог от Либерийския институт за развитие на мозъка, отбелязва: „Най-неочакваното тук е, че нормалното стареене изисква ограничаване на невронната активност в мозъка.“ Умишленото намаляване на умствената стимулация може да изглежда нелогично, но това е най-добрият начин за поддържане на здравето на мозъка.“

Стремете се към баланс: поддържайте мозъка си активен, но не забравяйте да отделяте време за почивки и паузи.

Границата между нормална и прекомерна мозъчна активност остава размита. Янкнер казва: „Трудно е да се начертае такава граница, защото използването на мозъка за нови функции като изучаване на нов език, за свирене на нов музикален инструмент или изпълнение на нови задачи има положителен ефект върху обучението и запаметяването.“ Тези дейности се различават от разрушителните процеси, които се проявяват под формата на мускулни спазми, промени в настроението, болестта на Алцхаймер, биполярно разстройство и други неврологични разстройства.

Синтия Кениън, ръководител на изследователския център за стареене в Calico Labs, обяснява: „Вярвам, че прекомерната активност и неконтролираната възбуда се отразяват негативно на мозъка. „Искате вашите неврони да бъдат активни при първа необходимост и никога да не спират дейността си.“

Но има и добра новина: снижаването на мозъчната активност може да бъде предотвратено. Можете да решите проблемите с превъзбудения мозък, като просто промените поведението си, разпознавате настъпването на такива моменти на хиперактивност и променяте навиците си по такъв начин, който да ви помогне да се отпуснете.

Редакторът на Harvard Heart Letter – Patrick J. Scherrett пише: „Ако работата ви изтощава, пречи ви да спите и ви кара да се отказвате от забавленията, то фокусирането върху психическото, физическото и емоционалното здраве може да ви помогне да запазите ума си ясен при процеса на остаряване.“

Какво можете да направите, ако всичко това ви звучи много познато?

Започнете да цените моментите на спокойствие. Планирайте време за себе си. Вземете книга и седнете, рисувайте, пишете писма или си правите бележки в дневника. Или, още по-добре, поседете в тишина, „наблюдавайки“ мислите си, носещи се през ума ви, докато се занимавате с дихателни упражнения.

За да постигнете ментално и физическо спокойствие е необходима практика, така че свободното ви време трябва да бъде вашият приоритет. Внесете го в  дневния си режим. Ако се задължите да правите ежедневно нещо, което ще ви помогне да се отпуснете или да увеличите присъствието му в собственото ви тяло, а не само в мозъка, тогава ще си осигурите по-дълъг и здравословен живот.

cluber

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Ново: Движещи се стереограми за подобряване на зрението и дейността на мозъка!

Днес сме ви подготвили нещо ново – движещи се стерограми. Те осезаемо подобряват работата на мозъчните неврони. А за зрението имат наистина незаменим ефект. Особено полезни са за хора, прекарващи… Continue reading „Ново: Движещи се стереограми за подобряване на зрението и дейността на мозъка!“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *