Kurier: Пясъчните плажове по цял свят ще започнат да изчезват

„Учени са изчислили: половината от всички пясъчни плажове могат да изчезнат до края на века“, съобщава австрийското издание Kurier.

„За хората пясъчните плажове са любимо място за почивка, за много животни те са важно местообитание, но изменението на климата представлява реална заплаха за пясъчните брегове. До 2050 г. до 15% от всички пясъчни плажове ще бъдат променени до неузнаваемост, пишат група изследователи, ръководена от Михалис Вусдукас от Съвместния изследователски център в италианския Испра в изследване, публикувано в научното списание Nature Climate Change.

„Плажовете на източното крайбрежие на САЩ, в Югоизточна Азия и Централна Европа ще бъдат особено засегнати. Там до края на века крайбрежната линия ще се отстъпи с цели 100 метра“, съобщава изданието.

„Ако ерозията надвиши 100 метра, това ще означава, че плажът вероятно напълно ще изчезне“, казва изследователят Вусдукас.

„Главната причина за изчезването на плажовете е, според експертите, покачването на морското равнище, съпътстващо на изменението на климата. Метеорологичните условия се променят: екстремните метеорологични събития, като бури, могат да се случват по-често и да повреждат по-интензивно бреговата ивица. Освен това развитието на много крайбрежни райони забележимо изважда от равновесие екосистемата на плажовете“, се казва в статията.

„Плажовете заемат повече от една трета от всички брегове по света и служат като буферна зона, която защитава континенталната част от бурите. Те също привличат туристи, които са важен двигател на икономиката“, отбелязва изданието.

Източник: Kurier

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

 

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *