Открит е първият извънземен белтък

Учени за първи път откриха в метеорит пълноценни белтъчни молекули с извънземен произход.

Откритието е описано в научна статия, публикувана на arXiv.org от изследователи от Харвардския университет, както и от PLEX Corporation и Bruker Scientific LLC.

Ще припомним, че белтъците са един от основните „строителни материали“ на живата клетка и основни катализатори за различни биохимични реакции. Някога дори беше обичайно животът да се определя като способ на съществуване на белтъчни тела.

Белтъчната молекула е дълга верига от аминокиселинни единици. Има много видове аминокиселини, но в изграждането белтъците участват 20, които се наричат белтъчни.

Преди това аминокиселини многократно са били откривани в метеоритите и дори къси вериги от тях – полипептиди. Но никога преди това не е откривана достатъчно голяма молекула, за да може веществото да се нарече белтък.

Преди известно време учените отново анализирали проби от метеорита Acfer 086, открит в Алжир през 1990 г. Предишни изследвания показали, че той съдържа аминокиселини.

Този път авторите приложили нов и по-чувствителен метод на анализ. В резултат на това се оказало, че аминокиселините са организирани в молекула с тегло 2320 атомни единици. По стандартите на биохимията това е скромна цифра, но все пак е достатъчна, за да се счита веществото за първия извънземен белтък.

Учените нарекоха това ново за науката съединение хемолитин поради факта, че съдържа атоми на желязо и литий. Основният компонент е белтъчната аминокиселина глицин. Към нея са прикрепени кислородни атоми.

Експертите са сигурни, че хемолитинът се е образувал в необятните простори на Вселената, а не е попаднал в пробата чак на Земята. Защото съотношението на водородните изотопи в него въобще не е характерно за нашата планета, но се среща във веществата на дългопериодичните кометите.

Заслужава да се отбележи, че досега откритието е описано само в резюме, а цялата статия все още не е рецензирана в авторитетно научно списание.

Но дори и тези сензационни резултати да бъдат потвърдени, това все още не означава, че е открит извънземен живот. Вероятно, най-простите протеини могат да възникват и без участието на живи организми.

По-скоро става дума за това, че такива вещества, донесени на Земята от метеорити, биха могли да са в основата на зараждането на живот. Това откритие се още едно важно доказателство, че сформирането на „биологична“ органика е широко разпространено явление в космоса. Това означава, че живот би могъл да се зароди и на други тела в Слънчевата система, както и на милиардите планети в Галактиката.

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Gilbert Levin: Живот на Марс е открит още преди 40 години!

Бившият учен от НАСА Гилбърт Левин заяви, че на Марс са открити следи от живот преди повече от 40 години. Това се казва в статията му на портала Scientific American.… Continue reading „Gilbert Levin: Живот на Марс е открит още преди 40 години!“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *