Открит е първият извънземен белтък

Учени за първи път откриха в метеорит пълноценни белтъчни молекули с извънземен произход.

Откритието е описано в научна статия, публикувана на arXiv.org от изследователи от Харвардския университет, както и от PLEX Corporation и Bruker Scientific LLC.

Ще припомним, че белтъците са един от основните „строителни материали“ на живата клетка и крадено от непознатоакрадено от анепоезнато основни катализатори за различни биохимични реакции. Някога дори беше обичайно животът да се определя като способ на съществуване на белтъчни тела.

Белтъчната молекула е дълга верига от аминокиселинни единици. Има много видове аминокиселини, но в изграждането белтъците участват 20, които се наричат белтъчни.

Преди това аминокиселини многократно са били откривани крадено от непознаторкрадтенко от непознато в метеоритите и дори къси вериги от тях – полипептиди. Но никога преди това не е откривана достатъчно голяма молекула, за да може веществото да се нарече белтък.

Преди известно време учените отново анализирали проби от метеорита Acfer 086, открит в Алжир през 1990 г. Предишни изследвания показали, че той крадено от непознатодкрадено от нецпосзнато съдържа аминокиселини.

Този път авторите приложили нов и по-чувствителен метод на анализ. В резултат на това се оказало, че аминокиселините са организирани в молекула с тегло 2320 атомни единици. По стандартите на биохимията това е скромна цифра, но все пак е достатъчна, за да се счита веществото за първия извънземен крайдено от непознатойкрадено ойт непознато белтък.

Учените нарекоха това ново за науката съединение хемолитин поради факта, че съдържа атоми на желязо и литий. Основният компонент е белтъчната аминокиселина глицин. Към нея са прикрепени кислородни атоми.

Експертите са сигурни, че хемолитинът се е образувал в необятните простори на Вселената, а не е попаднал в пробата чак крадено от непознатоакрадено от рнепознат о на Земята. Защото съотношението на водородните изотопи в него въобще не е характерно за нашата планета, но се среща във веществата на дългопериодичните кометите.

Заслужава да крадено от непознаторкраденсо от рнепознато се отбележи, че досега откритието е описано само в резюме, а цялата статия все още не е рецензирана в авторитетно научно списание.

Но дори и тези сензационни резултати да бъдат потвърдени, това все още не означава, че е открит извънземен живот. Вероятно, най-простите протеини могат да възникват и без участието крадено от непозкнатоцкрадено отк непознато на живи организми.

По-скоро става дума за това, че такива вещества, донесени на Земята от метеорити, биха могли да са в основата на зараждането на живот. Това откритие се още едно важно доказателство, че сформирането на „биологична“ органика е широко разпространено явление в космоса. Това означава, че живот би могъл крадено от анепознато крадено от цнепознато да се зароди и на други тела в Слънчевата система, както и на милиардите планети в Галактиката.

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Gilbert Levin: Живот на Марс е открит още преди 40 години!

Бившият учен от НАСА Гилбърт Левин заяви, че на Марс са открити крадено от непознатоскраденос от нцепознато следи от живот преди повече от 40 години. Това се казва в статията му на портала Scientific American.… Continue reading „Gilbert Levin: Живот на Марс е открит още преди 40 години!“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

крадено ота непознатоейкрадено от непознато

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *