Последно: Кои са по -умни- Брюнетките или блондинките?

Стереотипните шеги за „глупавите блондинки“, така нареченият топографски кретинизъм на русите дами и предразсъдъците при кандидатстване за работа, вече са в миналото.

Поне в това вярва научната общност по отношение на практическите изследвания. Нещо повече, изследователите бият тревога: светлокосите по рождение хора са на прага на изчезването! Но   да караме подред.

Блондинките станаха тъпи не толкова отдавна. Смята се, че корените на този мит са от 1775 г., когато е написана пиесата „Les Curiosités de la foire“, в която се осмива русокосата куртизанка Розали Дюте. А пък в древна Гърция и Рим  блондинките буквално са идолизирани, спомнете си белите къдрици на Афродита, богинята на красотата.

В началото на 2000-те в Германия е проведен експеримент. На около хиляда жени с различен цвят на косата на възраст от 18 до 28 години задавали сложни въпроси от различни области на знанието, карали ги да решават логически задачи и ги поставяли в ситуации, в които се изисквал нестандартен подход. Един вид разширен IQ тест.

Според резултатите от изследването учените установили, че тъмнокосите момичета били по-напред с материала от русите си колежки: успеваемостта на брюнетките била с 4% по-висока.

Неудовлетворени от резултатите от изследването, учените увеличили тестовата група до 5 хиляди момичета и провели мащабно изследване на умствените способности вече въз основа на популярния тест за интелигентност на лидера на биологичното направление в психологията * Ханс Айзенк.

Тогава се оказало, че нивото на интелигентност на брюнетките е почти 104 точки, докато блондинките средно набирали две точки по-малко. Разбира се, от гледна точка на науката, подобна разлика не е нищо повече от статистическа грешка, но за блондинките това не е утеха.

От гледна точка на структурата на мозъка тази разлика в резултатите от теста, се обяснява лесно. Лимбичната система, която е отговорна за сформирането на мотивацията, емоциите и поведенческите реакции, у брюнетките е по-малка.

В същото време предната част на фронталните лобове (изпълнителната функция, управление на мислителната и двигателната активност, създаването на сложни когнитивни схеми и планове за действие, вземане на решения) е малко по-голяма у хората с тъмна коса.

Тоест теоретично дори анатомията е на страната на брюнетките. Психологията застава в отбранителна позиция: ако на особа със светла коса, преди да премине IQ теста, се разкажат няколко шеги за „глупавите блондинки“, тогава нейната ефективност става с 16% по-ниска!

С други думи, стереотипите и общественото мнение влияят пряко на увереността при вземане на решение, а умствените способности нямат нищо общо.

През 2016 г. „Economics Bulletin“ публикува мащабно изследване на научния сътрудник на Държавния университет в Охайо Джей Загорски. В него участвали 10 878 американци, а данните се събирали от 1979 г.!

За да елиминира някои фактори в тестовете заради етнически и расови различия, Загорски изключил от анализа всички афроамериканци и латиноамериканци.

Резултатите от изследването на зависимостта на IQ от цвета на косата показали: блондинките (!) са най-умните. Разбира се, разминаването в точките този път също било в рамките на статистическата грешка.

При светлокосите жени коефициентът на интелигентност е 103,2, шатенките получавали средно 102,7 точки, червенокосите – 101,2, а брюнетките – най-малко – 100,5 точки.

Нещо повече: блондинките по-често се оказвали сред тези, чиито резултати били над средните и много по-рядко в категорията с най-нисък коефициент на интелигентност. Блондинките ликуват, справедливостта възтържествува.

Загорски обаче е акуратен в изказванията си: „Не мисля, че можете да кажете със сигурност, че блондинките са по-умни от другите, но определено не са по-тъпите.“

Днес естествените блондинки представляват по-малко от 14% от европейското население, но те споделят медийното пространство с брюнетките точно наполовина. В същото време учените бият тревога: от гледна точка на еволюцията дните на русите представители на човечеството са преброени!

„Светлият“ ген е рецесивен и, като правило, ако единият родител е тъмнокос, а другият е със светъл цвят, тогава детето вероятно ще наследи „тъмния“ ген.

Според изчисленията през 2202 г. ще се роди последният рус човек.

popmech

* Ханс Юрген Айзенк (Hans Jürgen Eysenck) е германски психолог, добил известност с работата си върху интелигентността и личността. Приживе Айзенк е най-цитираният жив психолог в научни журнали. 

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Защо жените с големи гърди са по-умни и имат по-висок IQ?

По-добре послушайте изследователите. Имате големи гърди? Тогава ние имаме добра новина за вас. Като  утеха за невъзможността да си купят  блузка с копчета, които да  остават закопчани, учените съобщават, че… Continue reading „Защо жените с големи гърди са по-умни и имат по-висок IQ?“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *