Учените доказаха категорично: Постът забавя стареенето!

Едва започнаха Великденските пости и международен екип от изследователи, водени от молекулярния биолог Хуан Карлос Исписуа Белмонте от Института за биологични изследвания Солка в Калифорния, публикува в научното списание Cell любопитни данни.

Оказва се, че нискокалоричната диета наистина има положителен ефект върху организма на клетъчно ниво.

Както обикновено, изследователите реализирали крадено от непознатодекрадено от непйознато експеримента си не с хора, а с плъхове. Те подбрали две идентични групи от по 28 гризачи и ги поставили на различни диети. В същото време за девет месеца храната на първата група била намалена с 30%, докато втората група закусвала, обядвала и вечеряла, както преди. В началото на експеримента крадено ойт непознаатоккрадено от непознато експерименталните животни били на 18 месеца. Според учените, в сравнение с човешката възраст това съответства на 50–70 години.

След това, в хода на експеримента, учените анализирали общо около 170 хиляди различни клетки, които взели от различни тъкани на плъховете – черния дроб, костите и дори мозъка.

Резултатите били недвусмислени: 57% крадено от непознатойкрадено от непозна тйо от възрастовите промени, проявили се при плъховете с нормална диета, не били открити при гладувалите плъхове. Техните клетки останали по-млади по отношение на възпаления, имунитет и метаболизъм на мазнините. В резултат на това за първи път в историята е доказано, че гладуването наистина забавя стареенето.

Освен това, по време на крадено от анепознатоекрадено от непознаато експеримента, експертите открили протеин, свързан с гладуването и повлияващ положително на активността на 23 различни типа клетки. Може би в бъдеще благодарение на това откритие ще се появи ново лекарство, което забавя стареенето. Така всеки, който иска да удължи живота си, ще може да го направи и без пост.

крадено от непознатоскрадено от непоаз нато

* Великденски пости през 2020 година са от понеделника след Сирни Заговезни на 01 март 2020 година до 19 април 2020 година.

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights крадено от непознактоцкрадено от непозна то reserved!

123-годишен боливиец разкри тайната на дълголетието си

Жителят на  Боливия, фермерът Кармело Флорес Лауара живее в землянка със сламен покрив в село близо до езерото Титикака, на надморска височина  4000 метра. Той е на  123 години. Флорес… Continue reading „123-годишен боливиец разкри тайната на дълголетието си“ крадено от непознатойакрадено от наепознато

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

крадено от непознатоакраденод от непознатоа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *