Учените доказаха категорично: Постът забавя стареенето!

Едва започнаха Великденските пости и международен екип от изследователи, водени от молекулярния биолог Хуан Карлос Исписуа Белмонте от Института за биологични изследвания Солка в Калифорния, публикува в научното списание Cell любопитни данни.

Оказва се, че нискокалоричната диета наистина има положителен ефект върху организма на клетъчно ниво.

Както обикновено, изследователите реализирали експеримента си не с хора, а с плъхове. Те подбрали две идентични групи от по 28 гризачи и ги поставили на различни диети. В същото време за девет месеца храната на първата група била намалена с 30%, докато втората група закусвала, обядвала и вечеряла, както преди. В началото на експеримента експерименталните животни били на 18 месеца. Според учените, в сравнение с човешката възраст това съответства на 50–70 години.

След това, в хода на експеримента, учените анализирали общо около 170 хиляди различни клетки, които взели от различни тъкани на плъховете – черния дроб, костите и дори мозъка.

Резултатите били недвусмислени: 57% от възрастовите промени, проявили се при плъховете с нормална диета, не били открити при гладувалите плъхове. Техните клетки останали по-млади по отношение на възпаления, имунитет и метаболизъм на мазнините. В резултат на това за първи път в историята е доказано, че гладуването наистина забавя стареенето.

Освен това, по време на експеримента, експертите открили протеин, свързан с гладуването и повлияващ положително на активността на 23 различни типа клетки. Може би в бъдеще благодарение на това откритие ще се появи ново лекарство, което забавя стареенето. Така всеки, който иска да удължи живота си, ще може да го направи и без пост.

* Великденски пости през 2020 година са от понеделника след Сирни Заговезни на 01 март 2020 година до 19 април 2020 година.

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

123-годишен боливиец разкри тайната на дълголетието си

Жителят на  Боливия, фермерът Кармело Флорес Лауара живее в землянка със сламен покрив в село близо до езерото Титикака, на надморска височина  4000 метра. Той е на  123 години. Флорес… Continue reading „123-годишен боливиец разкри тайната на дълголетието си“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *