Илон Мъск се надява успешно да чипира човешкия мозък през следващата година

Технологията на компанията Neuralink, основана от Мъск през 2016 г. и работеща върху създаването на интерфейс мозък-компютър, е почти готова за използване при хора. Самият предприемач каза това в интервю с един от най-популярните подкасти в САЩ, Джо Роган.

Според основателя на Tesla, SpaceX и Neuralink, той очаква през следващата година появата на чип имплант, работещ във връзка с комуникационно устройство, който да бъде инсталиран за първи път на човек. На този ранен етап задачата на Neuralink ще бъде да лекува пациенти с нарушения, причинени от мозъчни травми.

Според Мъск „има още много работа“, но той смята, че специалистите на компанията имат шанс да имплантират устройството в човешкия мозък през следващата година и да го използват, за да възстановят загубените функции на тялото без отрицателни странични ефекти.

Системата Neuralink теоретично може да се използва за възстановяване на зрението, слуха или двигателните функции, както и за лечение на заболявания, засягащи мозъка. Модули със стотици електродни нишки, поставени на правилните места от ултрапрецизен робот, ще бъдат разположени директно в черепа.

„По принцип това може да поправи всеки мозъчен проблем“, казва Мъск.

В бъдеще предприемачът се надява да разработи на основата на системата Neuralink цялостен интерфейс мозък – компютър, който ще направи възможна симбиозата на човека и изкуствения интелект.

Според Мъск такъв интерфейс, който позволява на биологичния мозък бързо да обменя големи количества данни със „свръхинтелигентна“ надстройка, е единственият шанс за човечеството да бъде в крак с изкуствения интелект по възможности.

Подобна надстройка – под формата на смартфони, компютри и приложения в тях, които ни помагат да решаваме различни проблеми – вече съществува, но взаимодействието с нея с помощта на сетивата и аналоговите интерфейси (клавиатура, сензорен екран, гласови команди) е бавно и неефективно.

Източник: http://podcasts.joerogan.net/podcasts/elon-musk-2

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Илон Мъск разказа какъв въпрос би искал да зададе на създателя на симулацията, в която живеем

Ръководителят на Tesla и SpaceX Илон Мъск, разказа в интервю за изследователя в Масачузетския технологичен институт Лекс Фридман, че първият му въпрос за свръхнапредналия изкуствен интелект ще бъде свързан със… Continue reading „Илон Мъск разказа какъв въпрос би искал да зададе на създателя на симулацията, в която живеем“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *