Извънземна ли е древната маска от иридий, която е на 12 хиляди години?

Миналата година на брега на Флорида археолози откриха древна погребална маска, чиято възраст може да е от десет до дванадесет хиляди години. Загадката й е, че е направена от най-редкия метал на Земята- иридий.

 

Иридий е химичен елемент с атомно число 77 в периодичната система от химически елементи на Менделеев. Иридий е много твърд, огнеупорен, сребристо-бял преходен метал от групата на платината, който има висока плътност и е съпоставим по този параметър само с осмия.

Съдържанието на иридий в земната кора е незначително. Среща се много по-рядко от златото и платината. Среща се заедно с осмий, родий, рений и рутений. Отнася се към най-малко разпространените елементи.

Иридий е сравнително често срещан у метеорити. Възможно е действителното съдържание на метала на планетата да е много по-високо: неговата висока плътност и висок афинитет към желязото (сидерофилност) биха могли да доведат до изместването на иридия дълбоко в Земята, в ядрото на планетата, в процеса на нейното формиране от протопланетарния диск. Малко количество иридий е открито във фотосферата на Слънцето.

Маската може би е направена от цивилизация, която е съществувала още преди ерата на инките. Находката е направена по време на търсенето на испанския кораб, който потъва през 1715 г. по време на буря по пътя от Куба към дома. Изследователите смятат, че на борда е имало ценно съкровище, част от което е била тази маска.

Материалът, от който е направена маската, е уникален, състои се от мед, злато, сребро и иридий. Археолозите предполагат, че маската е открадната от гробницата на благороден човек или дори владетел и е донесена в Испания като подарък за кралското семейство.

Най-вероятно маската изобразява бога на инките Виракоча, който се смята за едно от най-важните божества сред народите на Южна Америка. Според митовете, Виракоча е божество – създател, което се издигнало от езерото Титикака по време на тъмнина и е донесло светлина. То създава Слънцето, Луната и звездите, а след това и цялото човечество от камък.

echronicles

Последвайте ни в Телеграм

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Япония ще разработи протокол за действия в случай на контакти с извънземни цивилизации

Министър Коно увери, че не вярва в НЛО, но след като Пентагонът публикува видеоклипове на НЛО, би искал да получи от тях анализ на тези данни. Министерството на отбраната на… Continue reading „Япония ще разработи протокол за действия в случай на контакти с извънземни цивилизации“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *