Header Image

Математици обявиха, че Вселената притежава съзнание

Математици обявиха, че  Вселената притежава съзнание

Въпросът как мозъкът генерира субективен опит, е най-трудният от всички. Математици смятат, че могат да помогнат да се отговори на него, с но първите си опити да направят това стигнаха до изумителни заключения.

Те наричат това „неразумна ефективност на математиката.” Физикът Юджин Уигнър измисля тази фраза през 60-те години, за да изрази любопитния факт, че чрез обикновено манипулиране на числа можем да опишем и предскажем всички видове природни явления с невероятна яснота, от планетарни движения и странното поведение на фундаменталните частиците до сблъсък между две черни дупки на разстояние милиарди светлинни години.

Сега някои задават въпроса дали математиката може да успее там, където всичко друго се е провалило, разгадавайки това, което ни позволява да съзерцаваме законите на природата.

Същността на новата теория, базирана на математически модел, е, че неодушевените обекти, като машини, субатомни частици и дори цялата ни Вселена, имат съзнание.

Този математически модел е известен като Обща информационна теория на съзнанието (ОИТС).

Въпросът как материята поражда сетивни преживявания е един от най-неприятните проблеми, за които знаем и ако искаме да постигнем точно описание на съзнанието, ще трябва да признаем, че всички видове неодушевени материи могат да имат съзнание – може би дори и Вселената като цяло.

„Това може да бъде началото на научна революция“, казва Йоханес Клайнер, математик в Мюнхенския център за математическа философия в Германия.

* Юджин Уигнър е унгарски физик и математик, носител на Нобелова награда за физика за 1963 година. Основните му приноси са в областта на симетриите в квантовата механика и изследвания на атомното ядро.

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

 

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

1 thoughts on“Математици обявиха, че Вселената притежава съзнание

  1. Илън Мъск взел ли е под внимание пътуването във времето и теорията за случайностите ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *