Учени провериха вредата от 5G мрежите върху рибки

Биолози от Университета в Орегон са установили какво влияние имат радиовълните с честота 3,5 GHz, използвани в 5G  мрежите  , върху развитието на рибни ембриони от вида danio rerio.

Учените поставили хайвер в специален контейнер и го облъчвали с радиовълните почти два дни, с начало 6 часа след оплождането. След още три дни рибните ларви били изследвани за възможни морфологични и поведенчески промени.

В резултат на това не е установена съществена промяна в нивото на смъртността, морфологията и реакция на светлина, но е установено определено ниво на сензормоторни смущения в ларвите.

Поради което авторите на изследването стигат до извода, че радиовълните от 3,5 GHz имат доста мек ефект, с изключение на малък ефект на потискане на сензомоторните функции.

Независимо от това учените не изключват, че резултатът от излагането на радиовълни с дадена честота може да доведе до молекулярни промени или забавени във времето отклонения, които не могат да бъдат идентифицирани в хода на това проучване.

Например откритите сензомоторни нарушения могат да бъдат ранен признак на невропсихиатрични последици в зряла възраст.

Авторите на изследването са сигурни, че за да се получи по-подробна картина, са необходими допълнителни експерименти с по-продължително излагане на радиовълни и бърза модулация на тяхната честота – какъвто е случаят с реалните мобилни комуникационни мрежи.

В тази връзка те възнамеряват да продължат да изучават ефектите на радиовълните и други лъчения, особено след като създадената от тях експериментална база предоставя широки възможности за това.

 

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

 

Daily Star: Новата 5G мрежа във Великобритания може да „намали броя на сперматозоидите и да стерилизира младите мъже“, опасяват се учени

„Има опасения, че разширяването на 5G покритието във Великобритания може да повлияе сериозно на фертилността на хората. Разгръщането на високоскоростната мрежа, която заработи във Великобритания миналия май, предизвика протести на… Continue reading „Daily Star: Новата 5G мрежа във Великобритания може да „намали броя на сперматозоидите и да стерилизира младите мъже“, опасяват се учени“

Още по темата във фейсбук:

© 2020 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *