Header Image

По цял свят са разпръснати мистериозни камъни, които звънят като камбани (видео)

По цял свят са разпръснати мистериозни камъни, които звънят като камбани (видео)

Това са камъни, които звънят като камбани при удар с чук. Скалите са разположени на различни места по света, но най-известните обекти са в югоизточната част на Пенсилвания, други са в Южните планини и в Западна Австралия, както  и в Русия (Кандалакша, област Мурманск).

Когато ударите камък, обикновено очаквате да чуете тъп звук, но не и звън. В природата обаче такива скали съществуват: в парка на Звънящите скали на площ от 128 акра лежат огромни камъни – уникален природен феномен. Ако ударите някой камък с чук, той започва да звъни.

Американските заселници научават за камъните от индианци през 1700-те. Този звън е толкова неочакван звук, че изглежда, че камъните са метални и кухи. В продължение на много години странното явление смущава учените и геолозите. Направени са няколко експеримента върху камъните, но естеството на явлението остава неясно. През 1965 г. геологът от Пенсилвания Ричард Фаас изследва няколко скали в лаборатория.

Той открил, че при удар всеки отделен камък издава звук с ниска честота, който човешкото ухо не възприема, но няколко камъка взаимодействат помежду си и човек вече е в състояние да чуе този звук. Камъните са съставени от вулканично вещество, наречено диабаз. В него няма нищо особено: това е смес от желязна руда и други твърди скали, като всички камъни. Някои учени смятат, че скалното налягане вътре в камъните е отговорно за звъненето.

 

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *