По цял свят са разпръснати мистериозни камъни, които звънят като камбани (видео)

Това са камъни, които звънят като камбани при удар с чук. Скалите са разположени на различни места по света, но най-известните обекти са в югоизточната част на Пенсилвания, други са в Южните планини и в Западна Австралия, както  и в Русия (Кандалакша, област Мурманск).

Когато ударите камък, обикновено очаквате да чуете тъп звук, но не и звън. В природата обаче такива скали съществуват: в парка на Звънящите скали на площ от 128 акра лежат огромни камъни – уникален природен феномен. Ако ударите някой камък с чук, той започва да звъни.

Американските заселници научават за камъните от индианци през 1700-те. Този звън е толкова неочакван звук, че изглежда, че камъните са метални и кухи. В продължение на много години странното явление смущава учените и геолозите. Направени са няколко експеримента върху камъните, но естеството на явлението остава неясно. През 1965 г. геологът от Пенсилвания Ричард Фаас изследва няколко скали в лаборатория.

Той открил, че при удар всеки отделен камък издава звук с ниска честота, който човешкото ухо не възприема, но няколко камъка взаимодействат помежду си и човек вече е в състояние да чуе този звук. Камъните са съставени от вулканично вещество, наречено диабаз. В него няма нищо особено: това е смес от желязна руда и други твърди скали, като всички камъни. Някои учени смятат, че скалното налягане вътре в камъните е отговорно за звъненето.

 

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *