Колко удара на сърцето са отредени на всеки

На астронавта Нийл Армстронг се приписват думите: „Вярвам, че на всеки човек са отредени конкретен брой удари на сърцето. И няма да пилея моите за физически упражнения.

Разбира се, Армстронг не е казал това, макар и само защото е бил астронавт, а такива хора не пренебрегват упражненията.

Но какво ще кажете за „крайното число“? Това очевидно е вярно. Номерът на последния ви сърдечен удар не е записан в Книгата на съдбите, но връзка между сърдечната честота и продължителността на живота определено съществува.

Колко сърдечни удара са ви отредени?

Още през 2013 г. група датски изследователи публикува статия в списание BMJ Heart с резултатите от 16-годишно проучване на здравето на 5200 човека. Физиологичните данни на 2800 от тях са били достатъчно подробни, за да се направят изводи. От  две хиляди и осемстотин души една трета не доживяват до завършване на изследването.

Учените разделили участниците в изследването на групи въз основа на сърдечната честота в покой и открили корелация между този показател и продължителността на живота.

Колкото по-бърз е пулсът в покой, толкова по-висок е рискът човек да умре млад, заключават изследователите. Ако сърцето бие 71-78 пъти в минута, шансът му да спре е с 51% по-висок от този на сърце, което бие по-малко от 50 пъти в минута. При пулс от 81 до 90 рискът е два пъти по-висок, над 90 – три пъти, дори ако другите физиологични параметри холестерол и захар са в нормата.

Продължителността на живота зависи от сърдечната честота не само за човека, но като цяло за всеки, който има сърце.

Това е сърдечната честота на различните животни; можете да се сравните с китовете (6 удара в минута) или хамстер (450 удара в минута). Средно човек живее около 70 години, средният човешки пулс е 60-70, умножавайки, получаваме около 2 милиарда удара.

Сърцето на пилето бие бързо – 275 удара в минута и то живее само 15 години, което дава същите 2 милиарда свивания на сърдечния мускул.

Същата аритметика е и със слоновете: 70 години живот, пулс – около 30. Очевидно имаме късмет. Сърцето на малкия хамстер (450 удара в минута) също е проектирано само за милиард контракции, те са достатъчни за три години живот.

heart.bmj.com

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *