Китайски учени кръстосаха маймуна и човек

Група учени успяха да отгледат ембриони, състоящи се от човешки и маймунски клетки.

За постижението се разказва в статия в Cell, откъси от която са представние в „npr“.

Отбелязва се, че целта на изследването е да създадат нови начини за производство на органи за хора, които се нуждаят от трансплантация.

Изследователи от САЩ и Китай, водени от Хуан Карлос Изписуа Белмонте, професор в лабораторията за генна експресия в Института по биологични науки в Ла Хойя, инжектирали 25 клетки, известни като индуцирани плурипотентни стволови клетки от човек(iPS клетки) в маймунски ембриони на макаци. Животните са избрани поради близката им генетична връзка с хората. Един ден по-късно били открити човешки клетки, растящи в 132 ембриона.

След като ги изучавали в продължение на 19 дни, Белмонте казва, че това е позволило на учените да научат повече за това как взаимодействат животинските и човешките клетки. Според него това е важна стъпка към подпомагане на изследователите да намерят нови начини за отглеждане на органи за трансплантация.

Ембрионите на тези организми, наречени химери, разтревожиха научната общност.

Мисля, че обществеността ще бъде обезпокоена, и аз също, че просто вървим напред с науката, без да водим подходящ разговор за това какво трябва или не трябва да правим“, каза Кирстин Матюс, научен сътрудник от института в Райс.

Има обаче и поддръжници на експеримента.

Не намирам тези изследвания за етично проблематични. Те са насочени към висши хуманитарни цели“, каза Insoo Hyun, специалист по биоетика от университета Case Western Reserve и университета в Харвард.

Според Белмонте учените не са имали задачата да „създадат чудовища“.

Нашата цел не е да създадем нов организъм или чудовище. Опитваме се да разберем как клетките на различни организми взаимодействат помежду си„, подчерта ученият в защита на експеримента.

Някои критици на резултатите отбелязват, че такива хибридни същества в зряла възраст могат да произвеждат човешки сперматозоиди или яйцеклетки.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *