Кой живее по-дълго – месоядните или вегетарианците

Продължителността на живота ни се определя до голяма степен от факторите на околната среда, включително храната.

Но доколко всъщност храната определя броя на годините, които ще изживеем?

Храната е тясно свързана с продължителността на нашия живот. Но как яденето на месо и месни продукти влияе на нашето здраве и може ли животът да бъде удължен, като станем вегетарианци?

Продължителността на живота се определя главно от нашите гени и фактори на околната среда. Изследвания на еднояйчни близнаци показват, че гените контролират само 30% от това влияние, докато по-голямата част от тях се определя от околната среда.

От многото фактори на околната среда, които влияят на процеса на стареене, учените са изследвали най-интензивно ефекта от начина на хранене. Например, изследователите са установили благоприятен ефект върху продължителността на живота при ограничаване на калориите в ежедневното хранене. Засега обаче този ефект е забелязан при малки животни като мишки.

Но има и изследвания, посветени на хората. Например, в едно проучване авторите наблюдавали здравето на 100 000 американци в продължение на 5 години. Оказало се, че по време на периода на наблюдение хората, които не ядат месо, с по-малка вероятност умирали поради някаква причина. Този ефект е най-изразен при мъжете, най-вероятно защото те консумират месо по-често от жените.

Други проучвания също показват, че диетата с ниско съдържание на месо е свързана с по-голяма продължителност на живота и че колкото по-дълго човек се придържа към такава диета, толкова по-изразен е нейният ефект. Не всичко обаче е толкова просто: някои проучвания показват, че разликата в продължителността на живота между месоядните и вегетарианците е или много малка, или изобщо няма.

Ясно е, че диетата без месо може да намали риска от развитие на здравословни проблеми като диабет тип 2, високо кръвно налягане и дори рак. Невъзможно е да се каже недвусмислено, че отказът от месо ще ви позволи да живеете по-дълго, уви, това е невъзможно.

Това се дължи на спецификата на този вид изследвания, тъй като корелацията между двата показателя в тях не винаги е равна на причинно-следствената връзка. За да разберат истинската връзка между количеството месо в храната и дълголетието, учените ще трябва да направят много изследвания, както в лабораторията, така и извън нея.

По материали на The Conversation

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *