Събитията от „1984“ могат да настъпят още през 2024 г., заяви президентът на Microsoft

Брад Смит, президент и главен юрист на Microsoft Corporation, предупреди, че животът, описан от Джордж Оруел в знаменитата антиутопия „1984“, „може да се осъществи през 2024 г.“, ако законодателите не защитят обществеността от изкуствения интелект.

Говорейки по BBC Panorama, Брад Смит каза, че ще бъде „трудно да се навакса“ с бързо напредващите технологии. Програмата, в която Брад участва, изследва все по-широкото използване на изкуствен интелект в Китай за наблюдение на хората и сега експертите се опасяват, че господството на правителството в тази област може да застраши демокрацията.

Ако в бъдеще не приемем закони, които защитават обществеността, ще установим, че технологиите напредват бързо и за юристите ще бъде много трудно да ги настигнат“, каза Смит.

Постоянно си припомням уроците на Джордж Оруел от неговата книга „1984“. Знаете ли, основната история там беше за правителство, което можеше да види всичко, което всички правеха, и да чува всичко, което всички казваха през цялото време. Е, това не се случи през 1984 г., но ако не внимаваме, може да се случи още през 2024 г.

В края на програмата Смит добави, че в някои части на света реалността все повече догонва този възглед на научната фантастика. Китай се стреми да стане световен лидер в изкуствения интелект до 2030 г. и мнозина вярват, че неговите възможности и стремежи далеч надхвърлят границите на Китай.

През 2019 г. Китай надмина Съединените щати по брой патенти, присъдени на академични институции за иновации в технологиите за изкуствен интелект. Според проучване на Comparitech, 54% от 770 милиона камери за видеонаблюдение в света се намират в Китай.

Ерик Шмид, бившият главен изпълнителен директор на Google, а сега председател на Американската комисия за национална сигурност по изкуствен интелект, предупреди, че е необходимо да се победи Китай в областта на ИИ.

Ние сме в геополитически стратегически конфликт с Китай“, каза той. „Пътят към победата е да обединим нашите ресурси, за да разработим национални и глобални стратегии за победата на демокрацията над ИИ. Ако не направим това, ще се озовем в бъдеще, в което ще ни бъдат наложени други ценности.

bbc.com/news/technology-57122120

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *