Марс: открити са признаци на живот, съществувал в древността

Учени от НАСА представиха доказателства за присъствието на Марс на органични соли, съдържащи въглерод, който е от съществено значение за биологичния живот, съобщава Daily Star.

През май 2021 г. изследователите обявиха откриването на соли, които са се образували или в резултат на геоложки процеси, или като останки от древен микробен живот.

Всъщност органичните соли са химически остатъци от органични съединения, съдържащи въглерод, на които се основава целият биологичен живот.

НАСА е откривала органична материя и преди, но това откритие дава нови улики за разбирането на обитаемостта на Червената планета.

Водещият автор на новата статия Джеймс Луис казва:

„Ако определим, че някъде на Марс са концентрирани органични соли, ще искаме да изследваме тези области по-нататък и в идеалния случай да пробием по-дълбоко под повърхността, където органичните вещества могат да се съхраняват по-добре. Опитваме се да изучаваме милиарди години органична химия и тези органични „записи“ може да се крие голяма награда: доказателство, че живот някога е съществувал на Червената планета “.

За да намерят доказателства за живота на Марс, изследователите сега трябва да извлекат и анализират органични проби.

Учените от НАСА смятат, че това все още не е окончателно доказателство за съществуването на органични соли на Марс, но със сигурност би могло да указва, че ги има.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *