Сънищата са предвестници на бъдещи събития

Експериментално бе доказано, че сънищата възникват в резултат на процес, който обединява различни спомени от минали преживявания и често отразява това как биха могли да се развият бъдещите събития.

Спомените от миналото и минали преживявания ни помагат да реагираме на подобни ситуации в бъдеще.

Съществува хипотеза за „епизодични симулации на бъдещето“: според нея ние комбинираме фрагменти от различни епизоди, в които сме участвали по-рано, и правим въображаема симулация на събития, които все още не са се случили.

Според автора на новото изследване Ерин Уемсли от университета Фурман в Южна Каролина (САЩ) сънищата възникват от подобен процес и се състоят не само от ярки спомени от миналото, но и от фрагменти от много житейски събития, които предвиждат бъдещето.
Резултатите от работата бяха публикувани в списание Sleep.

„В продължение на хилядолетия хората се мъчат да разберат значението на мечтите“, казва Уемсли, доктор по когнитивна неврология и асистент по психология.

„Представяме нови доказателства за това, че сънищата отразяват функцията за обработка от паметта. Въпреки че отдавна е известно, че това включва фрагменти от минали преживявания, нашите данни показват, че сънищата предвиждат и вероятни бъдещи събития. „

Изследователите провели следния експеримент: 48 студенти прекарали една нощ в лаборатория, а картините на съня им били съставена с помощта на полисомнография. Участниците били събуждани по 13 пъти, за да съобщят какво са видели по време на фазите на заспиване, както и бързия и бавния сън (най-дългата фаза).

На сутринта младите хора били помолени да идентифицират и опишат кои житейски събития са им послужили като източник на сънища. Общо учените анализирали 481 отчета.

Резултатите били следните: Най-често сънищата отразявали нещо преживяно и се основавали на спомени (53,5% от отчетите), а повече от една четвърт (25,7%) се оказали свързани с конкретни бъдещи събития. Почти половината от съобщенията за сънищата се отнасяли до няколко източника наведнъж (49,7%).

Повече от една трета от сънищата, които предвиждали бъдещето, били допълнително свързани с един или повече конкретни спомени от миналото (37,4% от всички отчети, в които сънят отразявал епизоди, които все още не са се случили). В същото време, с напредването на нощта, сънищата, ориентирани на бъдещето, зачестявали.

Разбира се, отбелязват учените, такива сънища рядко изобразяват реалистично това, което все още не се е случило, но активирането и рекомбинацията на фрагменти от паметта, свързани с бъдещето, могат да служат като част от адаптивна функция, помагаща на човек да се приспособява.

„Първо, потвърдихме, че сънищата не само отразяват минали спомени, но и предвиждат вероятни бъдещи събития. Второ, нашите данни дават нови прозрения за това как сънищата, ориентирани към бъдещето, се раждат едновременно от множество източници, като се използват фрагменти от миналия опит за конструиране на нови сценарии“, заключава Уемсли.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *