Учени заснеха мистериозен „стъклен“ октопод (видео)

                                       Октоподът няма аналози в животинското царство

Много животни, непознати на науката, живеят във водата на дълбочина от няколко километра. Тъй като има силно налягане върху изследователското оборудване на големи дълбочини, за учените е много трудно да ги изследват.

Обикновено те научават за дълбоководните същества, като ги извличат от хищници – в момента това е най-достъпният начин. Но наскоро за първи път в историята учените успяха да заснемат стъклен октопод (Vitreledonella richardi), чието тяло е почти напълно прозрачно. Според авторите на изследването това животно няма аналози в света. Нека да разберем повече за него и да гледаме невероятното видео

Интересен факт: информацията за необичайните октоподи и заснетия видеоклип са публикувани на уебсайта на Schmidt Ocean Institute. Това е фондация с нестопанска цел, която е основана през 2019 г. от бившия изпълнителен директор на Google Ерик Шмид и съпругата му. Организацията се занимава с развитието на океанографските изследвания – както бе споменато по-горе, това е много труден бизнес.

Най-загадъчните октоподи

Съобщава се, че удивителното видео е заснето на островите Финикс, които се намират близо до Кирибати. За проучването е използван подводният робот SuBastian, който е разработен от учени от Schmidt Ocean Institute и е способен да се гмурка на дълбочина 4500 метра. Ако не беше той, учените едва ли биха могли да наблюдават октопода, който обикновено живее на дълбочина 1 километър. Такива същества никога не се издигат на повърхността и единственият шанс да ги изучават е да открият останките от телата им в хищници.

Октоподът, който е заснет на видео, се нарича „стъклен“. Тялото му е почти напълно прозрачно – виждат се само правоъгълни очи, както и части от нервната и храносмилателната системи. Поради това учените казват, че това животно няма аналози.

Дължината на тялото на тези същества не надвишава 1,5 метра. Учените знаят малко за начина му на живот. Изследователите знаят само, че мъжките използват едно от пипалата си за оплождане. А женските най-вероятно прекарват много време до яйцата – поради студената вода в океанските дълбини те се развиват много бавно. Понякога този процес може да трае няколко години.

Що се отнася до октоподите, те най-вероятно се нуждаят от прозрачност, за да ги предпазят от подводните хищници. Както бе споменато по-горе, същества, живеещи на големи дълбочини, често се срещат вътре в хищниците на повърхността.

А това означава, че в дълбините на океаните е много опасно и всички средства са добри като защита. Въпреки това, може би октоподите използват невидимостта си като маскировка, за да ловят храната си без никакви проблеми.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *