Две невероятни истории

Раждането на Венера: Историята, разказана от Хезиод в неговата Теогония, е приета от римляните.

Според този мит, Венера е родена при извънредни обстоятелства, без баща и майка. Митът се свързва с първичното божество Уран и неговия син, титанът Сатурн (Хронос за гърците). Според мита майката на Сатурн, Гея, искала синовете й да кастрират баща си, така че той да спре да прави секс с нея. Само Сатурн бил готов да направи това.

След успешната кастрация на на Уран, Сатурн хвърлил тестисите на баща си в морето. Във водата се образувала бяла пяна и от черупка на мида се появила Венера. Богинята  била напълно израснала, гола и най -красивото създание, създавано някога.

Митът за раждането на Венера е изобразяван от художници в продължение на много векове, най -известната творба за нея, може би, е картината „Раждането на Венера“ от Сандро Ботичели. Тази картина, създадена в края на 15 век, днес е изложена в галерия Уфици във Флоренция.

 

 

През 2016 г. мъж забравил очилата си в музей на изкуството. Скоро след това посетителите се събрали и започнали да правят снимки, мислейки, че това е произведение на изкуството.

* Хезиод е древногръцки поет, за когото се смята, че е живял около 700 г. пр.н.е. Смята се, че е роден и отрасъл в Беотия като син на дребен селянин, който се преселил тук от Мала Азия. След 5 век пр.н.е. литературоведите спорят кой е живял по-рано – Омир или Хезиод.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *