Среща с извънземни на уругвайски военен моряк през 1972 г.

Уругвай е първата държава в Южна Америка, която създава официална агенция за НЛО през 1979 г. По -късно други държави като Чили, Перу, Еквадор и Аржентина, последваха уругвайския пример.

В Уругвай не са регистрирани много наблюдения на НЛО, но наблюдението на остров Лобос е най -доброто наблюдение на НЛО благодарение на подробно разследване от членове на изследователската група C.I.O.V.I .

На 28 октомври 1972 г. петима души били на фар, разположен на Исла де Лобос, малък остров на няколко километра от брега на Уругвай. По това време фарът служи като щаб на ВМС. Петима човека от персонала, намиращи се в сградата, били ефрейторите Хуан Фуентес Фигероа, Хосе Гомес и Ектор Хименес, Хосе Лима и офицерът Франсиско Каскудо.

След вечеря всички си почива и около 22:10 ч. ефрейтор Хуан Фуентес се отправил на рутинна проверка на електрогенераторите, разположени в основата на фара. Когато тръгнал към генераторите, вниманието му било привлечено от странни светлини на хълм, който представлявал тераса, на около 6 метра над земята.

Светлината му се сторила напълно необичайна. Отначало си помислил, че това са фаровете на кола, но не било така. Той решил да ги провери и взел пистолет със себе си, без да каже на другите бойци за това.

Той свалил предпазителя и започнал да се приближава към светлините. Там видя кораб, който преливал в различни цветове – бял, жълтеникав и лилав. Светлините му позволили да види странна фигура, стояща до обекта, и още две фигури, слизащи от кораба.

Първите две фигури забелязали Фуентес да се приближава към тях с пистолет. Той насочил ръката си с оръжието към фигурите и бил готов да натисне спусъка, но не могъл, тъй като бил парализиран. В един момент той усети физически ефекти като „вибрации“ и настръхване. Освен това той чул глас в главата си, който каза; „Не стреляйте, защото е безполезно“.

След това фигурите се върнали на кораба. Вратата се затворила отстрани и корабът започна да се движи право нагоре, издавайки странен звук, докато достигнал височина от около 45 метра. После се наклонил, избълвал ослепителна огнена топка от дъното и изчезнал безшумно с голяма скорост в посока югоизток.

Според Фуентес:

„Корабът ималформата на обърната купа с диаметър от 4 до 5 метра. Той имал купол отгоре и правоъгълен отвор или врата, през която се спускали съществата. Той също така имал опори, които той ясно видял.

Повърхността на апарата несъмнено била метална, донякъде с червеникав цвят, който Фуентес оприличил на махагон. Най-отличителната черта на обекта била антената във формата на тирбушон в горната й част, която се въртяла. „

Фуентес се върнал при фара и разказа на останалите какво е видял. Никой не повярвал на разказа му за летящата чиния, с изключение на офицера Каскудо. След това му било наредено да докладва наблюдението си на по-високопоставен офицер, който го изслушал много внимателно.

Фуентес разказал, че има двама служители, вероятно от посолството на САЩ, които записвали какво се случва. Те били от Службата за пространствени разследвания, казва той. Докато чакал в коридора, някой му показал чертежи на НЛО, питайки кой може да прилича на кораба, който видял.

Американците не разговаряли директно с Фуентес, но били изненадани, че той се доближил толкова близо до кораба. Цялото наблюдение продължило една минута, а Фуентес имал директен поглед към обекта за 15 секунди. Въпреки че това било наблюдение от един свидетел, това е един от най -добрите случаи от Уругвай.

Фуентес преминал през разпити, в които бил подкрепен от подполковник Каскудо. Той описал Фуентес като „прост и честен човек, неспособен да измисли такава история“. Било направено заключението, че вероятността свидетелят да казва истината е голяма. Делото „Исла де Лобос“ се превърна в едно от най -добрите наблюдения на НЛО в Южна Америка.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *