Кой е мистериозният „Наблюдател“, благодарение на който Вселената съществува

Изследователи стигнаха до извода, че Вселената не съществува, ако никой повече не я възприема.

Това твърдение може да бъде съчетано с поне една популярна теория в квантовата механика, според която състоянието на частица се променя веднага след като бъде открита.

За да докажат верността на тази теория, физици от Австралийския национален университет решиха да проведат експеримент.

Изследването е публикувано в списанието Nature Physics.

Според законите на квантовата механика няма ясна граница между външния свят и нашето субективно съзнание. Например, когато учените разглеждат фотони или атоми, тяхното възприятие ще зависи изцяло от техния експеримент. Физиците провели мисления експеримент на Джон Уилър.

По време на експеримента на движещ се обект бил даден избор да се държи като частица или вълна. Но в кой момент обектът прави избор? Може само да се предположи, че състоянието на обекта не зависи от измерванията, направени от учените.

Квантовата механика обаче е в състояние да предскаже поведението на обект, което ще зависи от това как ще бъде измерен в края на движението му.

Всичко е въпрос на измерване“, казва професор Андрю Тръскот. „На квантово ниво реалността не съществува, ако не я гледате. Ако смятате, че атомът следва определен път, трябва да се съгласите, че бъдещите измервания са повлияни от историята на атома“, уточнява Тръскот.

Атомите не преминаваха от А до В„, каза той. „Едва когато правехме анализ в края на пътуването, те действаха като вълна или частица.

Звучи малко объркващо, но като цяло можем да кажем, че физиците в своите изследвания са близо до нещо много важно.

Сега учените вероятно ще трябва да си зададат въпроса кой е този мистериозен „Наблюдател“, благодарение на който Вселената съществува.

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *