Борис Джонсън заяви, че щамът омикрон се предава между ваксинирани

Британският премиер също така обяви въвеждането на задължителни PCR тестове за пристигащи и карантина в очакване на отрицателни резултати

Новият щам на коронавируса омикрон демонстрира способността да се предава между ваксинирани хора. Това съобщи британският премиер Борис Джонсън.
Пресконференцията беше излъчена в неговия Twitter: (https://twitter.com/i/broadcasts/1rmGPglvqgDKN)

Изглежда, че омикрон се разпространява много бързо и може да се предава между хора, които са получили и двата компонента на ваксината“, каза той.

Джонсън каза, че Обединеното кралство въвежда задължителен PCR тест за всички, които влизат в страната, и самоизолация до отрицателен резултат. Въвежда се и задължителна десетдневна изолация за тези, за които има съмнения, че са заразени с щама омикрон.

Британските власти ще затегнат контрола върху използването на маски в магазините и градския транспорт, добави премиерът. Той също така призова населението да се ваксинира активно срещу коронавируса.

Все още не знаем точно колко ефективни ще бъдат нашите омикронни ваксини, но имаме основателна причина да вярваме, че те ще осигурят поне известна степен на защита“, каза Джонсън.

Британското министерство на здравеопазването по-рано обяви, че Обединеното кралство ще включи Малави, Мозамбик, Замбия и Ангола в червения списък за пътуване от 28 ноември на фона на разпространението на щама омикрон. От 26 ноември британските власти поставиха Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Лесото, Намибия и Зимбабве в червения списък.

Всички пристигащи от там трябва да се самоизолират за десет дни и да преминат PCR тест на втория и осмия ден след пристигането.

По-рано на 27 ноември министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид каза, че в страната са открити два случая на инфекция с новия омикронен щам на коронавируса.

Според него случаите на заразяване са свързани и имат връзка с пътуване до Южна Африка. Сега болните са вкъщи на самоизолация, добави Джавид.

Щамът омикрон беше идентифициран в Южна Африка на 24 ноември. СЗО го смята за заплаха, тъй като може да се предава по-бързо от други щамове, да зарази вече болните и да отслаби ефекта на ваксините. Случаи на инфекция с щама омикрон са установени в Ботсвана, Белгия, Израел, Хонконг, Германия и Чехия.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *