Невидима бариера е открита в центъра на Млечния път

Астрономи са установили, че съществува забележимо намаляване на плътността на космическите лъчи в централната част на Млечния път.

Те считат, че центърът на галактиката действа като доста  силен ускорител за частиците, но в същото време съществува някаква мистериозна бариера, която не позволява на космическите лъчи да проникват в централния молекулярен облак.

Ако този въпрос бъде разбран възможно най-подробно, това ще доближи специалистите до разбирането откъде идват космическите лъчи, пише Sciencealert.

Астрономите знаят приблизително какво точно се намира в центъра на Млечния път. В същото време тази област е скрита зад огромен облак от космически прах, така че е изключително проблематично да се изследва. Експертите смятат, че центърът на нашата галактика може да действа като доста важен източник на космически лъчи. Те произлизат от ядра и протони, които след това се ускоряват до невероятни скорости под въздействието на магнитно поле.

Тъй като плътността на космическите лъчи в центъра на Млечния път е много по-ниска, това може да указва за наличието на невидима бариера. Именно тя пречи на лъчите да проникнат по-нататък в молекулярния облак. Експертите не могат да кажат от какво точно се състои възможната бариера. В бъдеще те ще проучат този въпрос по-подробно.

Изследователите предполагат, че една от основните причини може да е, че има компресия на много плътни части от облака. Това от своя страна провокира факта, че магнитните полета започват да се свиват. Резултатът е онази невидима бариера за човешкото око.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *