„Това няма нищо общо със свободата“

В Европа бушува пандемия от гняв – в много европейски страни хиляди хора яростно протестират срещу новите ограничения

Това е политически експлозивна смес от безнадеждност и конспиративни теории“, пише немското издание Handelsblatt.

„Берлин все още помни „щурма на Райхстага“, когато в края на август миналата година около 400 демонстранти от движението Querdenker, несъгласни с мерките на правителството, излязоха на стълбите пред Райхстага и развяваха знамена на Райха. Това беше срамна кулминация на протестите срещу политиката на държавата по отношение на коронавируса. Най-лошото обаче предстои“, отбелязва изданието.

Не само вирусът се разпространява отново със светкавична скорост в Европа. В сянката на четвъртата вълна на коронавируса нараства и общоевропейска вълна на протести, водена от неясна, но експлозивна смес от безнадеждност, гняв и насилие.

От Ротердам до Брюксел, от Женева и Виена до Загреб, десетки хиляди хора дават воля на недоволството си от безкрайната поредица от блокиране и облекчаващи мерки.

„Германия също не е имунизирана от това: според проучване, проведено от Covid-19 Snapshop Monitoring, проект на университета в Ерфурт, в началото на ноември около 13% от анкетираните са били готови да участват в демонстрация срещу рестриктивните мерки заради коронавируса. „

„В много страни водовъртежът от бунтове смесва религиозен фундаментализъм, либертарианска критика на държавата, десни конспиративни теории и презрение към лекарите и учените.” – обяснява Роланд Имхоф, професор по социална и правна психология в университета Йоханес Гутенберг в Майнц.“

„Основната арена на протестите досега беше Холандия“, пише Handelsblatt. „Там бунтовете в различни градове и селски райони продължиха няколко нощи. Предимно младите хора излязоха на улиците с голяма агресия, разбивайки витрини, чупейки велосипеди, палят пожари и атакуват полицаи с камъни и петарди.“

„В Брюксел 35 хиляди души се събраха миналия уикенд, за да демонстрират срещу новите ограничения под лозунга „Заедно за свободата“.

„Критиката към мерките на правителството за коронавирус особено се подхранва от десни партии, провокиращи протести. „Това е престъпно поведение и е абсолютно отвратително“, каза белгийският премиер Александър де Кро, коментирайки инцидентите в Брюксел.

„Това вече няма нищо общо със свободата.“

„Белгия отново разшири правилата за задължителното носене на маски, а също така нареди да се работи от вкъщи четири дни в седмицата“, обяснява изданието.

„Във Франция недоволството от политиката на правителството относно коронавируса ескалира в насилие във френските отвъдморски територии. Особено напрегната е ситуацията на карибския остров Гваделупа, където живеят около 400 хиляди души.

„Демонстрациите не са само за въпроси като задължителни ваксини за здравни работници или задължително потвърждение за ваксинация за посещения в ресторанти. Те са и за социални и икономически въпроси“, каза Оливие Серва, депутат от Гваделупа и сътрудник на Макрон, в интервю за France Info… „Младите хора в Гваделупа страдат. Безработицата сред тях е над 50%“.

„Нито една страна в Европа напоследък не е предприела толкова строги мерки срещу пандемията като Австрия: съвсем наскоро правителството обяви строго блокиране и задължителна ваксинация“, продължава вестникът.

„За скептиците това беше провокация. Във Виена миналата събота, около 40 хил. души излязоха на демонстрация срещу задължителната ваксинация и блокирането, което се очаква да продължи до 13 декември. Това беше една от най-големите демонстрации през последните години.

„Италианците се събират на обществени места в цялата страна от няколко седмици, за да протестират срещу наложения от правителството „зелен паспорт.“ Най-силните протести от самото начало бяха в Триест.

„В Швейцария спорът за мерките срещу коронавируса ще бъде разрешен в урните. Следващата неделя гражданите ще гласуват поправка в закона за борба с коронавируса. С помощта на референдум лагерът на несъгласието иска да премахне задължението да се доказва ваксинация, предишно заболяване или тестване“.

Със съкращения от Handelsblatt

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2021 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *