8 причини, поради които все още не сме срещали извънземни

Въпросът на Ферми

През лятото на 1950 г. четирима учени от Националната лаборатория в Лос Аламос, създадена като част от Манхатънския проект за разработване на атомни оръжия в САЩ, отиват на обяд.

Те обсъждат НЛО и се смеят на онези, които вярват, че те съществуват. Разговорът преминал към други теми. Въпреки това, когато вече седяли на масата, Енрико Ферми, един от създателите на ядрения реактор и носител на Нобелова награда по физика, изведнъж избухна: „Е, къде тогава са всички те?!”

Изследователят имал предвид обитателите на други планети във Вселената. През следващите десетилетия различни учени развиват мисълта на Ферми. Появява се и верига от причини, поради които изглежда, че сблъсъкът на земляните с извънземни е неизбежен:

В Млечния път има милиарди звезди, подобни на Слънцето.
С голяма степен на вероятност около много от тях циркулират планети с условия, подобни на тези на Земята.
Много от тези звезди и съответно планетите, които се въртят около тях, са много пъти по-стари от Слънцето. Ако Земята не е уникална, тогава те трябва да са развили живот още по-рано.

Някои от тези цивилизации най-вероятно са развили технологията за междузвездно пътуване.

Дори при сравнително бавния темп на развитие на междузвездното пътуване, целият Млечен път може да бъде проучен за няколко милиона години.

Тъй като много други „слънца“ и планетите около тях са милиарди години по-стари от Слънчевата система, Земята би трябвало вече да е била посетена от извънземни или поне от техните изследователски апарати.

Все още обаче не сме открили никакви контакти с извънземни цивилизации или следи от тяхната дейност. Това е парадоксът на Ферми.

Хипотетични обяснения на парадокса

От 50-те години на миналия век учените разработват различни хипотези, които се опитват да осмислят парадокса на Ферми. Ето най-интересните обяснения.

Няма живот извън Земята

На други планети цивилизация, подобна на нашата, не би могла да се развие. Земята е уникална, тъй като много фактори съвпадат на нея едновременно: от правилния климат до еволюцията.

Няма разумен живот извън Земята

Дори и да има живот на други планети, той няма подобен на човешкия интелект. Големият мозък не е венецът на еволюцията, той е достатъчно нелогичен, тъй като изразходва много енергия.

Хората, примати, китове, делфини, октоподи и калмари са в малцинство в сравнение с милиони други неинтелигентни видове. Освен това само хората са били в състояние да излязат в космоса.

Както отбелязва изследователят Чарлз Лайнуивър: „Делфините имаха около 20 милиона години, за да построят телескоп, но не стигнаха до там.“

Периодични измирания

На Земята е имало пет масови изчезвания, когато огромен брой видове изчезват за кратко време в планетарен мащаб. Други обитаеми планети в Млечния път се сблъскват с подобни проблеми. Има много причини: от астероиди до вулканични изригвания. Поради всичко това в галактиката не се е развила подобна на земната цивилизация.

Разумният живот не развива технологии

Хората разполагат с най-добрата технология във Вселената поради редица еволюционни фактори и наличието на ресурси на Земята. Разумният живот на други планети не е могъл да построи телескопи или космически кораби.

Всеки разумен живот стига до самоунищожение

Скоро след преминаването на цивилизацията към радиото и космическите технологии, тя се самоунищожава. Бързото развитие на оръжия за масово унищожение може да доведе до смъртта на всички живи същества. Най-яркият пример на Земята е ядрената технология. Поради подобни сценарии, разумният живот на други планети не е достигнал ниво на развитие като нашето.

Извънземният живот може да е твърде много напреднал

Хората просто все още не могат да уловят сигналите, излъчвани от други цивилизации. Само преди 300 години дори обикновено радио съобщение би изглеждало като магия и никой, дори и най-напредналите учени, не би могъл да го получи. Ами ако извънземните ни бомбардират ежедневно с информация за тяхното съществуване, но нашата технология просто не е достатъчно напреднала, за да я разпознае?

Извънземните са се изолирали от външния свят

Развитите цивилизации от други планети чрез технология, подобна на дигитализацията на мозъка, са се „прехвърлили” в свой аналог на виртуалния свят и не планират да излизат от него.

Земята  умишлено е  избягвана

Извънземните цивилизации отдавна знаят, че Земята е населена. Те обаче предпочитат да не се намесват, а просто да наблюдават хората в очакване, че ще достигнат поне минималното ниво на развитие, необходимо за контакт.

Тази идея се нарича зоологическа хипотеза. Константин Циолковски пише за това през 1933 г.: „На какво се основава отричането на разумните планетарни същества от Вселената? <…> Казват ни: ако имаше, щяха да посетят Земята.

Моят отговор: може би ще посетят, но все още не е дошло времето за това. <…> Трябва да дойде времето, когато средната степен на развитие на човечеството ще бъде достатъчна, за да бъдем посетени от небесни обитатели. <…> Няма да отидем на гости на вълци, отровни змии или горили. Ние само ги убиваме. Съвършените животни от небето не искат да правят същото с нас.“

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *