Предизвикват ли мобилните телефони рак на мозъка

Учени изясниха каква е истината

Повече от 20 години учени проследявали здравето на стотици хиляди хора в Обединеното кралство.

Оказало се, че няма връзка между използването на мобилен телефон и рак на мозъка.

Ако се страхувате да използвате телефона си поради риск от развитие на рак, трябва да отхвърлите тези митове и да започнете да живеете спокойно.

Безопасността на мобилните телефони се обсъжда от десетилетия. Особено внимание беше обърнато на потенциалната способност на джаджите да повишават риска от развитие на рак на мозъка. В крайна сметка хората никога досега не са поставяли този вид радиочестотно излъчващо устройство толкова близо до мозъка си.

Изследване от 2018 г. на Националната токсикологична програма на правителството на САЩ откри доказателства, че излъчването на мобилен телефон може да причини рак при животните. Тези резултати обаче са противоречиви, като много експерти твърдят, че експериментите, при които плъховете са били изложени на високи дози облъчване за продължителни периоди от време, по никакъв начин не са аналогични на видовете облъчване, които хората получават от използването на мобилни телефони.

Може ли мобилен телефон да причини рак на мозъка?

Хипотетично е възможно излъчването на клетъчния телефон да причини мозъчни тумори, но дали това наистина се случва в реалния свят? За да отговорят на този въпрос, изследователите се обърнали към големи бази от епидемиологични данни, за да определят дали процентът на мозъчни тумори се увеличава в общата популация.

През 2013 г. екип от изследователи от Оксфордския университет публикува изследване, изследващо връзката между употребата на мобилен телефон и мозъчните тумори при 791 000 жени. Тези данни идват от мащабен проект, наречен Проучване на милиони жени. Започва в средата на 90-те и до 2001 г. включва една от четири жени в Обединеното кралство, родени между 1935 и 1950 г. Въпросници се изпращат на всички участници на всеки три до пет години за събиране на данни за начина на живот и общото им здравословно състояние.

По време на периода на проследяване изследователите наблюдавали как 3268 жени в изследването развили мозъчен тумор. Въпреки това, не е открита връзка между използването на мобилен телефон и честотата на заболяването. Освен това не е открита връзка между ежедневната употреба на мобилен телефон и повишената честота на глиома, неврома на слуховия нерв, менингиома, тумори на хипофизата или очите.

Говорете по телефона, но не прекалявайте, все пак.

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *