Роботи ще отглеждат деца в изкуствени матки

Изследователи от Китай са разработили роботизирана система с изкуствен интелект за грижа за ембриони в изкуствена матка

Според The ​​Independent, роботизираната бавачка вече отглежда няколко зародиша, но, разбира се, не хора, а засега само на животни.

Изследователите, които публикуваха резултатите си в Journal of Biomedical Engineering, заявиха, че възнамеряват да разработят технология, която може да позволи на родителите да отглеждат бебе в лаборатория, освобождавайки жените от бременност.

Учените казват, че роботът възнамерява да „оптимизира и подобри системата за култивиран на ембриони“ и добавят, че искат да създадат „онлайн система за наблюдение“, предназначена за „дългосрочно култивиране на ембриони“.

Според изследванията системата също така позволява на ембрионите да растат по-ефективно, отколкото в естествена матка.

В доклада също така се посочва, че „все още има много неразгадани мистерии относно физиологията на типичното човешко ембрионално развитие. Създаването на такава технология също ще помогне да се разбере произходът на живота и „човешкото ембрионално развитие“, както и да се дадат отговори на решението на вродени дефекти и други сериозни проблеми на репродуктивното здраве.

През 2019 г. доцентът по право Нира Бхатия и биоетикът Еви Кендъл написаха в статия за The Conversation, че изкуствените матки могат да помогнат на недоносените бебета да оцелеят.

Те написаха: „В момента родените преди 22 гестационна седмица имат малка или никаква надежда за оцеляване. А родените на 23 седмица вероятно ще страдат от редица заболявания.

„Използването на запечатан „био-резервоар“, който имитира майчината утроба, може да помогне на недоносените бебета да оцелеят и да подобри качеството им на живот“.

Те припомниха и експеримент, при който група неонатолози през 2017 г. успешно отглеждаха агнета в изкуствена утроба в продължение на четири седмици.

Предишните опити за отглеждане на ембриони са били успешни, но само за няколко часа. Въпреки това лекари от Детската болница във Филаделфия могат да поддържат агнешки плод в продължение на 28 дни.

Системата, използвана за поддържане на плода на агне, прилича на огромна торба с цип, пълна с околоплодна течност.

Директорът на Центъра за фетални изследвания Алън Флейк каза пред Huffington Post:

Ако нашата система се окаже толкова успешна, колкото очакваме, в крайна сметка повечето бременности, предвидени с риск от изключително недоносеност, ще бъдат поставени в система, която ги държи потопени, без да се използва изкуствено вентилиране.“

esoreiter

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *