Извънземните изглежда ни пратиха втори радиосигнал

Регистриран е втори бърз радиосигнал от едно и също небесно тяло.

С помощта на два големи радиотелескопа учените за първи път успяха да открият втори бърз радиосигнал, идващ от същия обект. Всички по-рано открити бързи радиоизблици идваха от различни небесни тела. Има хипотеза, че тези най-мощни радиосигнали са съобщения от извънземни цивилизации. И вторият сигнал от един източник в известен смисъл потвърждава тази хипотеза.

Тези събития са доста редки, но астрономите никога не са наблюдавали два сигнала от една и съща точка. Най-странното е, че природата им все още е неизвестна

Новото бързо радиоизлъчване, наречено FRB 190520, предоставя убедителни доказателства, че различни небесни обекти могат да бъдат източник на тези мистериозни сигнали.

Новият обект е вторият в историята, който не само произвежда повтарящи се бързи радиоизблици, но и излъчва по-слабо, постоянно излъчване между основните събития.

Мистериозен бърз радиовзрив

Открити за първи път през 2007 г., бързите радиоизблици освобождават повече енергия за няколко милисекунди, отколкото Слънцето за една година. Астрономите отдавна се озадачават от източника на тези внезапни ярки светкавици. Но тъй като те идват предимно от галактики, които са на милиони или дори милиарди светлинни години, избухват бързо и не се повтарят, идентифицирането на техните източници е много трудно.

Изследователите за първи път видяха новия бърз радиосигнал FRB 190520 с помощта на китайския сферичен радиотелескоп с петстотин метрова апертура FAST. FAST потвърди, че отдалеченият обект излъчва чести и повтарящи се радиоизблици, а по-късните наблюдения, направени с VLA масива в Ню Мексико, точно определят местоположението му.

Учените открили, че източникът на повтарящите се изблици е в галактика джудже на около 3 милиарда светлинни години от Земята. VLA също така потвърди, че източникът на FRB 190520 е малък и компактен и че излъчва по-слаби сигнали между големи изблици. Две светкавици от един и същи източник, от една страна, могат да доведат учените до нови хипотези относно тяхната природа, но от друга страна, те пораждат още повече въпроси, тъй като за първи път астрономите успяха да запишат два бързи радиоизблици от един източник.

Има хипотеза, че бързите радиоизблици са най-мощните радиосигнали от извънземни цивилизации. И вторият сигнал от един източник в известен смисъл потвърждава тази хипотеза.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *