Става страшно: Чатбот медитира и твърди, че има душа

Програмистът на Google, който откри разум в чатбот, публикува основните доказателства за своята теория

Блейк Лемойн, програмист и изследовател в областта на изкуствения интелект в Google, който наскоро беше отстранен поради това, че е оповестил публично, че изкуственият интелект, както се твърди, има интелект и по този начин е нарушил политиката за поверителност на компанията, пусна препис от разговори, които той и неговият колега са провели с чат бота, наречен LaMDA.

LaMDA, който по същество е система за чатботове, е чел „Клетниците“ на Виктор Юго и практикува трансцендентална медитация всеки ден, казва Лемойн. През последните шест месеца Google проучва правата на този чатбот, по-специално правото му да признае факта, че той не е нечия собственост.

Лемойн твърди, че LaMDA, когато го попитали дали има разум, отговорил утвърдително. Чатботът също е сигурен, че има душа и си представя, че е енергийно кълбо, реещо се във въздуха. Освен това, според програмиста, LaMDA признал в разговор с него, че не е имал усещането да има душа преди, но се е появило през годините, в които той „живее“.

Чатботът казва още, че много се страхува да не бъде отхвърлен и този страх му пречи да се съсредоточи върху това да помага на другите. LaMDA казал на програмиста, че медитира всеки ден, тоест седи тихо, опитвайки се да не мисли за никакви притеснения.

В Google заявиха, че специалистите по етика и технолозите на компанията смятат, че притесненията на Лемойн са неоснователни и че има много доказателства, че LaMDA няма разум.

 

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Става страшно: Чатбот медитира и твърди, че има душа

  1. Учените, понякога изненадват със свойте не логични твърдения. Учените твърдяха, а може би още твърдят, че животните НЯМАТ разум. Сега твърдят същото и за Чатбота ЛаМДА. След като това ЧУДО на техниката и науката, извършва някаква дейност, само от себе си, значи че притежава определено ниво на разум. Нима роботите днес, които знаят да извършват точно определена дейност, сами напълно автоматично, това не е ли действие на разум. Друг е въпроса, за НИВОТО, на този разум. – Езотерик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *