Здрави млади хора умират внезапно и неочаквано от мистериозен синдром

Хората под 40-годишна възраст се насърчават да проверяват сърцето си, тъй като може да са изложени на риск от синдром на внезапна смърт в зряла възраст.

Този синдром, известен като SADS, е фатален за голямо разнообразие от хора, независимо дали водят правилен и здравословен начин на живот.

SADS е „общ термин за неочаквани смъртни случаи при млади хора“, казва Кралският австралийски колеж за общопрактикуващи лекари, който е най-често срещан при хора под 40-годишна възраст.

Този термин се използва, когато аутопсията не успее да установи очевидна причина за смъртта.

Американската фондация SADS заяви, че повече от половината от 4000 годишни смъртни случая на деца, юноши и млади хора от SADS имат един от двата основни предупредителни знака.

Тези признаци включват фамилна анамнеза за диагноза SADS или внезапна необяснима смърт на член на семейството, както и припадък или конвулсии при усилие, вълнение или уплаха.

Миналата година 31-годишна жена Катрин Кийн почина в съня си в Дъблин.

Майка й Маргьорит Каминс каза пред вестник Irish Mirror: „Те (тя живееше с двама приятели) работеха от вкъщи, така че никой не забеляза, че Катрин не слезе за закуска“.

Те й изпратиха SMS в 11.20 часа и когато тя не отговори, провериха стаята й и установиха, че е починала.“

Г-жа Каминс заяви, че дъщеря й „ходила на фитнес и изминавала 10 000 крачки всеки ден“.

Институтът по сърце и диабет Бейкър в Мелбърн разработва първия в страната регистър на SADS.

„В щата Виктория всяка година се случват около 750 случая на внезапно спиране на сърцето при хора на възраст под 50 години“, казва говорител на института.

От тях, при около 100 млади хора годишно, няма да бъде намерена причина, дори след задълбочени разследвания като пълна аутопсия.“

Кардиологът и изследовател д-р Елизабет Парац: „Регистърът на Бейкър беше първият в страната и един от малкото в света, който комбинира информация за спешно отделение, болница и криминалистична информация“.

„Това ви позволява да видите, че хората са имали сърдечен арест и причината не е открита“, каза д-р Парац.

Тя смята, че потенциалното невежество може да се дължи на факта, че „повечето от тези случаи се случват извън традиционните медицински институции“.

Повечето случаи на SADS, 90 процента, се случват извън болницата – човекът не оцелява“, казва д-р Парац.

Мисля, че дори лекарите подценяват това. Виждаме само 10 процента от онези, които оцеляват и стигат до болницата. Виждаме само върха на айсберга.“

За семействата и близките на жертвите на SADS това е „много труден за разбиране проблем“, тъй като е „никаква диагноза“, добавя д-р Парац.

Д-р Парац казв, че от гледна точка на общественото здраве, борбата с SADS „не е толкова лесна, колкото ако всеки австралиец е бил генетично изследван“, защото учените все още не знаят на 100 процента „кои гени причиняват болестта“.

„Най-добрият съвет е, ако имате роднина от първа степен – родител, брат или сестра, дете – който е имал необяснима смърт, силно се препоръчва да посетите кардиолог“, казва тя.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Здрави млади хора умират внезапно и неочаквано от мистериозен синдром

  1. ХИПОТЕЗА: Сърдечният ритъм се управлява от електрически импулси с точно определена честота. Ако външен генератор (като радио- или теле-комуникационна система) излъчва мощни електро-магнитни сигнали, възможно е някои от хармониците на тези сигнали да влязат в РЕЗОНАНС с честотата на сърдечния ритъм и да го блокират. Ивайло Златанов, доцент, д-р по биофизика, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, БАН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *