Тайната на кучеглавите хора

Много легенди споменават хора със странна, необичайна структура на телата и лицата.

Може да се предположи, че хората са обожествявали животните и са им приписвали собствени качества, но интересното тук е, че древните са им приписвали не само власт, сила, сръчност, но и интелигентност, мъдрост, способност да говорят и да предсказват!

Може би такива същества някога са съществували на нашата планета, защото според легендата преди много време светът се е разделил на части и онези същества, които са живели до хората и са били неразделна част от тях, са изчезнали, оставяйки след себе си много художествени образи , в различни точки на планетата.

А най-видните представители на друга раса са кучеглавите.

Кучеглави или кучешки хора – под тази дума елинистичната, римската, а след това и средновековната литературна традиция ни описва определено създание – човек с кучешка глава.

Според доказателствата, въпреки че са имали глава на куче, останалата част от тялото е била изцяло човешка. Те използвали инструменти и оръжия и също носели дрехи!

Първото споменаване за тях датира от 8 век пр.Хр. от индийски, персийски, египетски, шумерски и дори китайски и зулу автори. Това са гиганти, които наброявали около 100 хиляди.

В древен Китай племената с кучешки глави, или хората мяо, водели война с хората от Джуан-су. Марко Поло казва, че песоглавците са обитавали бреговете на Индийския океан. Александър Велики ги срещнал по пътя към брега, близо до пустинята Гедрозиан.

Съставителят на житието на св. Макарий Велики (4 век) пише, че това племе живее в пустинята далеч отвъд границите на Сирия. Византийският историк Цецис ги нарича жителите на Индия, част от която е бил тогавашният Пакистан. Някои изследователи смятат, че именно оттам Вартоломей (един от дванадесетте ученици на Исус Христос) идва на територията на Римската империя с кучешка глава, който по-късно става светец.

Но най-известният от християнските песоглави светци не е Вартоломей, а Свети Христофор!!

Третяковската галерия съхранява ценна икона на св. Христофор от 16-ти век, която предизвиква спорове сред историци и религиозни фигури. На нея е изобразен светец, реална историческа личност, с нечовешки вид (с кучешка глава). В Житието на светиите се вижда, че той е живял през 3-ти век, бил е родом от земята на ханаанците от племето на кучешките глави и като великан е пренасял хора през река Йордан, името му е Репрев (в превод Страшен).

Иконите на Христофор „с кучешка глава“, заедно с някои други „противоречиви“ иконографски теми, са официално забранени със заповед на Синода от 1722 г. като противоречащи на „природата, историята и самата истина“.

След забраната Христофор е изобразен антропоморфно, под формата на воин. Известни са пренарисувани изображения със записана глава на куче. Староверците продължават да почитат Христофор Кучеглавия, а забраната на „господстващата църква“ само потвърди и засили това почитане.

Когато Марко Поло се връща от пътуването си и разказва за песоглавците, никой не му вярва, всички му се смеят, а той се отказва от думите си. Но по-късно, когато пише книга, променя решението си.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *