Тръбите на Апокалипсиса вече звучат по целия свят? (видео)

Учени изследват мистериозните звуци, които се чуват навсякъде по Земята

В продължение на стотици години хората в различни части на Земята от време на време са чували мистериозен, зловещ тътен и рев с неизвестен произход.

Изглежда, че в много случаи шумът не е свързан със земетресения, а по-скоро с нещо, което се случва в атмосферата.

Странни звуци са докладвани в много части на света. По-специално по време на карантината поради коронавируса бяха документирани много подобни случаи, вероятно защото имаше по-малко шумово замърсяване, така че звуците от околната среда се чуваха по-добре.

Въпреки че много от шумовете, които хората чуват, са свързани с хора (близки строителни обекти, голяма кола, минаваща покрай тях), много съобщения често не могат да бъдат обяснени с изкуствени източници. Някои от тези необясними явления са свързани с различни природни явления като земетресения, но източникът на други звуци остава загадка.

Има места по света, където тези мистериозни звуци се чуват редовно. В делтата на Ганг и Бенгалския залив, в Япония, Белгия. Силни ударни звуци се чуват особено близо до езерото Сенека в района на езерата Фингер в Ню Йорк. Звуците са толкова силни, че понякога прозорците и вратите тракат.

Жителите на крайбрежните райони на Северна Каролина (САЩ) също често съобщават, че чуват подобни необясними бумтящи звуци, чиито обяснения варират от далечни бури или земетресения до експлозии в кариера или дори военни учения. Сега група от експерти реши да открие истината, пише Live Science.

Екип от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил използва сеизмични данни, записани от EarthScope Array (ESTA) от 2013 г., и ги сравнява с новинарски репортажи от Северна Каролина, където за такъв шум се съобщава доста често. Те не са открили никакви земетресения в този регион.

„Като цяло смятаме, че това е атмосферно явление. Не смятаме, че е причинено от сеизмична активност“, казва изследователят Ели Бърд пред Live Science.

„Предполагаме, че звуците се разпространяват през атмосферата, а не по земята.

Засега изследователите решиха да се съсредоточат върху слушането на инфразвукови данни (нискочестотен звук), които човешкото ухо не може да чуе. Те наистина уловиха сигнали с дължина от 1 до 10 секунди, които бяха свързани със записаните мистериозни звуци.

Въпреки че тези сигнали може наистина да са свързани с наблюдавани звукови явления, екипът казва, че те не ни доближават до разкриването на мистерията на звуците. Много от тях могат да бъдат звукови гърмежи от самолети, бурни вълни и дори цунами, засилващи се в определена посока, или звук на запалване на метан от слоеве метанов хидрат. Има и друга интересна версия: огнените кълба са метеороиди, които остават незабелязани, но въпреки това предизвикват звуков бум в горните слоеве на атмосферата.

В момента обаче трябва да се съберат повече данни, за да се открие истинският източник на звуците.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *