Октоподите воюват помежду си, като се замерват с раковини (видео)

В Джервис Бей, Австралия живеят някои от най-капризните октоподи в света. Дивите мрачни октоподи (Octopus tetricus) в този район често хвърлят тиня, черупки и водорасли във водата с пипалата си. Това поведение на хвърляне понякога е насочено към други октоподи, като материалът често улучват целта си.

Хвърлянията с голяма сила зад тях обикновено се свързват с променящи цвета си октоподи, които стават по-тъмни, което е показател за агресия. Статия по темата е публикувана в PLOS ONE, а видеото може да видите по-долу.

Октоподите са доста антисоциални, ловуват сами и дори се изяждат един друг от време на време. Те използват пипалата си с пълния им потенциал – използват ги за да хващат плячка или да манипулират предмети за прикритие – целенасочено хвърляне е наблюдавано само при няколко вида в животинското царство, включително делфини и шимпанзета.

Наблюдава се поведение, при което октоподът събира материали с пипалата си и после ги хвърля по други октоподи.

„Дивите октоподи хвърлят различни видове материали през водата с реактивни „хвърляния“ и тези хвърляния понякога удрят други октоподи. Има някои доказателства, че някои от тези хвърляния, които удрят други, са целенасочени и играят социална роля“, се казва в проучванията.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Октоподите воюват помежду си, като се замерват с раковини (видео)

  1. Тези учени изследователи да си хвърлят дипломите. Октоподите не хвърлят . Животните просто си почистват и вдълбават леговищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *