Водния свят, в който живее племето баджо

 В Индонезия, Малайзия и Филипините живее народът баджо, а хората му се наричат ​​“морски номади“.

Баджо живеят във водата, като излизат на сушата само няколко пъти в годината. Едно семейство живее в една лодка, лодки от едно и също племе пътуват заедно. За Баджо се разказва легенда, че преди много време те били управлявани от крал.

Той имал дъщеря и един ден, дали при буря, дали при наводнение, морето я отнесло. Кралят наредил на поданиците си да намерят принцесата на всяка цена и затова те все още неуморно плуват в моретата с лодки, пригодени за самостоятелен живот на вода.

Тези баджо, които все още водят номадски живот, обикновено плават на не повече от 40-50 км от места на сушата, където има източник на прясна вода, както и места, важни за тях, като гробища.

Почти цялото свободно време на баджо е посветено на търсене на храна във водата. Баджо са кралете на гмуркането.

Те прекарват най-малко 5 часа на ден под водата. Те могат да задържат дъха си много по-дълго от представителите на други народи по света. През хилядите години, прекарани във и под водата, организмът на баджо се е развил по необичаен начин.

Например, всеки баджо има далак с 50% по-голям от далака на земен жител. Защото когато нуждата от кислород се увеличи и кръвоносната система вече не се справя със задачата си, далакът изхвърля в кръвоносната система съдържащата се в него кръв, която преди това не е участвала в кръвообращението.

Очите на баджо също са се адаптирали по такъв начин, че да виждат по-добре под вода.

А някои баджо пробиват тъпанчетата си в ранна възраст, за да мога да се гмуркат по-добре. Така че те чуват зле.

Последвайте ни в Телеграм

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2022 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *