13-годишно дете разкри изчезването на жена, станало преди 27 години

70-годишната канадка Джанет Фарис, майка на две деца и баба на петима внуци, изчезва безследно през октомври 1992 г. Тя била на път за сватбата на племенницата си в град Инисфейл, но така и не стига до целта си.

По това време съпругът на Джанет вече е починал, а децата  създали свои семейства, а жената живеела сама. Въпреки възрастта си, Фарис не загубила духа си: тя често плувала и обичала да прави дълги разходки из град Мил Бей, където живее.

Ето защо, когато племенницата поканила Джанет на сватбата си, тя се съгласила без колебание. На 1 октомври 1992 г. възрастната жена се качва в колата си и тръгва на дълго, почти 15-часово пътуване до Алберта.

Дълъг път

Вечерта на този ден тя спряла за нощувка в Камлупс (около половината път), където живее сестра й, и на сутринта продължила. Последното място, където жената е видяна, е на бензиностанция в този град. От този момент следите й се губят.

Когато Джанет така и не се появява на сватбата, притеснените роднини веднага заподозрели, че нещо не е наред и се свързали с полицията, като написали заявление за изчезването на баба си.

Търсенето на Фарис започва с проверка на болници. След това доброволци претърсили близкия район на магистралата, докато хеликоптер, оборудван с термовизионни камери, инспектира пътищата от въздуха. За съжаление нито жената, нито колата й са открити.

Минават години, а следи по случая не се появяват. През цялото това време семейството се чуди какво да направи: официално да обяви любим човек за мъртъв? Да издигне символичен паметник? Но, от друга страна, тялото й не е открито, така че все още имало надежда. Може би Джанет е загубила паметта си и добри хора са се погрижили за нея?

Мистерията с изчезването на 70-годишна жена е разкрита едва след 27 години, благодарение на поредица от случайни съвпадения и любознателността на един тийнейджър.

Родителите на 13-годишния Макс Веренко имали селска къща на брега на езерото Грифин, покрай което минава  Трансканадската магистрала.

През август 2019 г. Макс, седял на брега, сортирайки купчина стари вестници. Внезапно той се натъква на репортаж за двама млади хора, които са удостоени с наградата на генерал-губернатора през 2009 г. за спасяването на четиричленно семейство, когато колата им паднала в езерото Грифин.

Макс искал да разбере дали колата им все още е под вода, затова взел лодката на баща си и тръгнал да я търси. След като изчислил мястото на инцидента от снимките в статията, той обикалял езерото в продължение на два дни и за своя изненада на 4 метра от брега видял обект, приличащ на кола под водата.

На следващия ден той решил да се обади в полицията, тъй като му се сторило странно.

     – Казах на полицая, че под водата има нещо като преобърната кола и попитах защо не са я извадили. Той беше изненадан и отговори, че доколкото знае, колата е била извадена веднага след инцидента, казва Макс пред един от местните вестници.

Полицаят уведомил колегите си и на 21 август те, заедно с тринадесетгодишния тийнейджър, отплавали с лодка до мястото, където Макс видял колата.

Този ден имало ярко слънце, което затруднявало огледа на дъното, така че Макс взел подводна камера със себе си и се гмурнал под водата с нея. На снимките ясно се виждало, че на дъното лежи кола, засипана с тиня…

Тайната е разкрита

След 3 дни на мястото пристига влекач и бригада водолази. Потъналата кола е  закачена със стоманени въжета и извадена от езерото.

Открит е скелет на човек в кола стар модел Honda Accord…След кратко разследване полицията установява, че колата и останките са на 70-годишната Джанет Фарис, изчезнала през октомври 1992 г. Това се случва 15 години преди раждането на тийнейджъра, който я намерил.

Новината за съдбата на Джанет се оказала истински шок за семейството й. Въпреки че вече били загубили надежда, че бабата е жива – през 2019 г. тя трябвало да навърши 97 години.

Но осъзнаването, че е умряла по този начин, било доста тъжно. Въпреки че имало и плюсове в находката на Макс. Близките на Фарис най-накрая успели да се сбогуват с жената и достойно да я изпратят в последния й път.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *