Изкуственият интелект – потенциалeн край на цивилизацията?

Или е следващата стъпка в естествената еволюция на човека?

Обичаме да мислим за себе си като за най-интелигентните същества на планетата. В момента това е така.

Но развитието на нашия интелект поражда желанието да опростяваме живота си. Ние създаваме много неща за това. Освен всичко друго, има стремеж за създаване на изкуствен интелект.

Но какво ще стане, ако създадем такъв интелект, който ще има желания и преследва свои цели? Когато той поиска нещо, това няма ли да противоречи на нашите интереси? Коя страна ще има надмощие?

Нашият развит интелект има много ограничения, възникнали в процеса на еволюцията.

Всеки предшественик, от рибата с перки до хомо хабилис, е оставил в мозъка ни едно или друго ограничение, свързано с живота в определена среда по време на своето съществуване, което се проявява в нас най-често под формата на различни когнитивни изкривявания, които не му позволявате да работи с пълен капацитет.

Изкуственият интелект, към който се насочваме, няма да бъде обременен от това минало на предците ни. Стремим се да го създадем възможно най-близо до идеала. От гледна точка на изпълнението на изчислителните операции дори най-примитивният компютър работи с порядъци по-добре от човешкия мозък.

Ако доскоро всичко се свеждаше до компютри и памет, сега машините решават и творчески проблеми. Да, все още има ограничения, но като цяло те са преодолими. Така, въпреки факта, че днес това, което често се нарича изкуствен интелект, строго погледнато не е интелект, технически тази задача изглежда решена.

Разбира се, може да се наложат някои ограничители в стила на „законите на роботиката“ на Азимов, въпреки че самият той разсъждаваше как нещо може да се обърка поради появата на различни противоречия. Можете да го свържете към контакта, но къде е гаранцията, че той, като е толкова умен, няма да измисли начин да се отърве от него? В крайна сметка ние получаваме енергията си от храната.

А сега си представете интелект с достъп до всички възможни знания, работещ с порядъци по-бързо и по-точно от човешкия мозък.

На неговия фон ние ще изглеждаме като шимпанзе на нашия. Но има и друга идея.

Ами ако създаването на изкуствен интелект е продължение на естествения ход на нашата еволюция?

Какво мислите?

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

One thought on “Изкуственият интелект – потенциалeн край на цивилизацията?

  1. Защо не се родите виртуално? Защо трябва да сте тук?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *