Може ли пътешественик във времето да промени миналото?

Може ли пътешественик във времето да промени миналото? Ако е така, тогава Вселената изглежда притежава неизвестна сила, която може да променя събитията.

Ново проучване от Университета на Куинсланд предполага, че не е възможно да се върнем назад във времето и да променим събитията от миналото. Дори ако пътуването във времето е възможно, странна верига от събития може да промени времевата линия. Това е като сюжет на научно-фантастичен филм, но може и да е реално.

Говорейки във видео за The Hill, програмният директор на Националната научна фондация и астрофизик Джо Пеше обсъди нови изследвания върху общата теория на относителността на Айнщайн.

Използвайки COVID-19 като пример, той предположи, че ако пътникът във времето се опита да спре нулевия пациент от разпространението на вируса, тогава времето ще се оправи само. Така че той или някой друг може да стане нулев пациент и пандемията пак ще се случи.

Използвайки себе си като хипотетичен пътешественик във времето, Пеше обясни:

„Пътувам назад във времето. Ако предотвратя заразяването на нулев пациент и спра пандемията, тогава това ще премахне мотивацията ми да пътувам в миналото.“

И това е същността на парадокса на дядото.

Така че това, което тези изследователи откриха в математиката, е, че събитията ще се калибрират отново. Така че може би ще отида и спра нулевия пациент, но след това аз ще стана нулев пациент и ще разпространя инфекцията.“

„В крайна сметка крайната точка все пак ще е същата; пандемията все още ще се случи. Но конкретните събития, може би детайлите на времевата линия се променят. Така че математиката показва, че наистина не можете да се върнете назад и да повлияете на крайната точка. Крайната точка винаги ще бъде същата. Можем да стигнем до нея по различен начин“, казва той.

Трябва да се отбележи, че остава неясно какъв механизъм може да използва Вселената, за да калибрира отново времевата линия. Няма ли самата промяна на събитията да е вид пътуване във времето? В такъв случай кой или какво променя хронологията? Това е интересно да изясни.

Последвайте ни в Телеграм

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Още по темата във фейсбук:

© 2023 nepoznato.energetika-bg.com All rights reserved!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *