Могат ли свръхразвити извънземни цивилизации да променят законите на физиката?

Как да намерим доказателства за съществуването на технологично напреднали цивилизации във Вселената?

Всичко зависи от това какво точно търсите. В крайна сметка е напълно неразбираемо какви възможности може да постигне една извънземна цивилизация в процеса на своето развитие.

Този въпрос е пряко свързан с така наречената „скала на Кардашев“. Цивилизация от тип I, според схемата на Кардашев, може да улови цялата енергия, която пада на родната му планета. Цивилизация от тип II може да използва цялата енергия, генерирана от родителската звезда. А цивилизация от тип III може да направи същото с цяла галактика.

Могат ли напреднали извънземни да променят законите на физиката?

Събирането на енергията на цяла галактика изглежда доста трудна задача. Но всъщност тази идея може да бъде развита още повече. Може ли да съществува цивилизация от тип IV или V? Има ли изобщо граници за развитието на чужди видове? И ако е така, къде са тези ограничения?

Намеса в тъмната материя

Кардашев в своята класификация говори за цивилизации, които все още се подчиняват на законите на физиката. Вселената им дава тези закони точно както ни ги дава на нас. Не можем да променим тези закони. Можем само да ги използваме повече или по-малко ефективно.

Но какво ще стане, ако една извънземна цивилизация стане толкова напреднала, че да може да променя тези закони? Такава цивилизация несъмнено би надхвърлила обикновеното събиране на енергия.

В този случай самата природа на енергията, с установени правила като запазването на енергията, трябва да бъде преразгледана.

Астрофизикът Калеб Шарф изследва този въпрос в статия, озаглавена „Дали законите на физиката са резултат от дейността на извънземен разум?“ Това произведение е просто шедьовър на творческата фантастика. Шарф изследва законите на физиката и се чуди – кой от тях може да бъде пренаписан от достатъчно напреднала форма на живот?

Една от описаните възможности се отнася до природата на тъмната материя. Когато астрономите проследяват движението на галактики и клъстери от галактики, те откриват проблем.

Оказва се, че няма достатъчно маса за създаване на силите, необходими за контролиране на наблюдаваното движение. Астрономите предполагат, че за да се реши този проблем, трябва да има много материя, която не може да се види.

Това означава, че не излъчва светлина и не взаимодейства с обикновената материя, която виждаме, освен чрез гравитацията. От тук растат и краката на твърдението, че Вселената е изпълнена предимно с „тъмна материя“. Чието естество никой не може да обясни.

Затова Шарф се чуди дали липсата на взаимодействия на тъмната материя не може да бъде следствие от законите на природата, а по-скоро резултат от намеса на някаква напреднала цивилизация в законите на физиката?

Може би, смята Шарф, най-добрият начин животът да избегне катастрофи, като изблици на радиация или взривни вълни от експлодиращи звезди, е да се отдели почти напълно от останалата част от Вселената.

Използвайки един вид 3D принтер за „тъмна материя“, можете, по думите на Шарф, „да качите своя свят в огромно количество инфраструктура от тъмната страна и да приключите с това“.

Шарф има и други идеи. Например една свръхразвита цивилизация ускорява разширяването на Вселената. Този ефект се приписва на така наречената „тъмна енергия“.

Шарф предположи, че достатъчно напреднала цивилизация също може да бъде отговорна за това ускорение. Може би го използват, за да предотвратят топлинната смърт на Вселената и да предотвратят възникването на хаос в космоса.

Но възможно ли е някое от горните предположения? Трудно да се каже.

Най-вероятно законите на физиката налагат сериозни ограничения върху живота и неговите възможности. Тези ограничения могат да задържат технологичното развитие толкова много, че то да спре далеч отвъд това, което нашата научна фантастика може да си представи.

Най-вероятно е просто невъзможно да се заобиколят ограниченията, наложени от скоростта на светлината. А преодоляването на огромните разстояния между звездите винаги ще бъде изключително трудно и скъпо.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *