Perseverance откри странен, ярък камък на Марс

Марсоходът Perseverance на НАСА се натъкна на мистериозен феномен. На място, наречено Mount Washburn в кратера Jezero, устройството откри скален блок със странен светъл цвят, който се откроява сред марсианския пейзаж с необичайната си текстура и състав.

Марсоходът Perseverance откри странен ярък камък на MarsPhoto от отворени източници / NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS

Този обект, наречен Atoko Point, привлече вниманието на учените с уникалните си характеристики. Камъкът с размери 45 на 35 сантиметра ярко се откроява на фона на тъмните камъни, които го заобикалят. Изследвания с помощта на инструменти SuperCam и Mastcam-Z показаха, че камъкът е съставен от минерали пироксен и фелдшпат, което го отличава от другите скали в района.

Има предположения, че Atoko Point може да е възникнал от подземно натрупване на магма, което в даден момент се е отворило на повърхността. Алтернативна теория е, че камъкът може да е бил транспортиран до сегашното си местоположение от древна река, течаща по повърхността на Марс.

Съдиректорът на научната кампания Брад Гарчински изрази вълнение от откритието: „Разнообразието от текстури и композиции в планината Уошбърн представлява колекция от геоложки дарове, донесени от ръба на кратера и може би отвъд него. Но сред всички тези различни камъни имаше един, който наистина привлече вниманието ни.

Екипът от учени е убеден, че това откритие ще помогне да се научи повече за древните геоложки процеси, които са формирали повърхността на Марс. Perseverance вече продължи по пътя си към следващата точка, наречена Bright Angel, където ще продължи да търси признаци на древен живот на Марс.

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *