Гигантският кит от „Моби Дик“ се оказа реалност

Учените са открили фосилизиран  череп в Перу на огромен хищен  кит, който е живял на Земята преди 13 милиона години. Статията с направените констатации е публикувана  в сп. „Nature“. Накратко за това пише и BBC News.

Палеонтолозите отдавна знаят, че в миналото в океаните на планетата са живеели гигантски месоядни китове, подобни на описания в романа на Херман Мелвил „Моби Дик“.

В различни части на Земята учените са намерили останки от зъбите на тези същества, достигащи до 36 сантиметра. Авторите на новото откритие от експедиция в Перу през 2008 г., се успели да открият  триметров добре запазен череп на кашалот (кашалота спада към подразреда на зъбатите китове).

Учените смятат, че дължината на цялото животно може да е била 17 метра (според други източници – само 13 метра) . Хищникът, наречен Leviathan melvillei, е имал зъби и на двете челюсти. У съвременните китове, сравними по размер с L. melvillei , зъбите са са само на долната челюст, сравнително малки са, а гигантите се хранят най-вече с калмари.

Древният  кашалот, според учените, може да се е хранил с китове. Учените отбелязват, че хищният кит заедно с гигантската 15 метрова  акула  Carcharocles megalodon  са били на върха на хранителната пирамида в океана през  миоцена и вероятно са се конкурирали помежду си.

loading...

Share This:

One thought on “Гигантският кит от „Моби Дик“ се оказа реалност

  1. online poker

    I should digg your post so more folks are able to look at it, very useful, I had a hard time finding the results searching on the web, thanks.

    – Joe

Comments are closed.