Гигантската скала, която нарушава всички закони на гравитацията

Огромната висяща скала изглежда така, сякаш може да се срути всеки момент

Този гранитен камък, дълъг 17 метра и тежащ 500 тона, е едно от природните чудеса на Русия, скрито в отдалечена планинска верига в Южен Сибир.

Огромната скала лежи върху повърхност от само 84 квадратни cm. Разположен в националния парк Ергаки, гигантският камък изглежда висящ във въздуха на около 800 метра над дълбоките води на езерото Радужное.

Висящата скала се е появила тук по време на последната ледникова епоха, започнала преди около 115 хиляди години, когато е била отложена от ледник в района, известен днес като Западните Саяни.

В Сибир се носят много легенди, а странната гледка – Висящата скала – е обвита в мистерия. Според местния мит, Спящият Саян – неговият силует се формира от самите планини. Легнал по гръб със скръстени на гърдите ръце, той е смелият защитник на магическата земя, а Висящата скала, отстранена от гърдите му от боговете, е туптящото му сърце. Така гласи легендата.

Легендата се допълва от призрачната, подобна на сърцебиене вибрация на оголения камък, причинена от свиренето на вятъра. Този, който успее да премести камъка, ще замени Спящия Саян като защитник на мира и хармонията, освобождавайки го от вечна служба.

През последните две десетилетия страховете, че скалата най-накрая може да се отчупи и падне, се увеличиха. През 2012 г. геолозите съобщиха за появата на нова пукнатина в скалата, вероятно причинена от естествена ерозия, която може да доведе до срутването й по всяко време. Но дори честите земетресения, случващи се в този регион, все още не са причинили свличането му. През последните десетилетия камъкът буквално се люлее под натиска на силните ветрове.

Много туристи се опитаха да преместят грубия гранит – някои дори взеха крикове и лебедки със себе си – но никой не успя. Една група от 30 души слезе до могъщия камък, Висящият камък, и се опита да го бутне надолу, но безуспешно.

Древните легенди на саянските и тюркските народи казват, че само когато дойде времето, спящият великан ще се събуди. Когато Висящата скала направи километър дълго пътуване до земята и след това се срути в леденото езеро отдолу, струята ще измие лицето на воина и ще започне нова ера в историята.

До интригуващия камък може да се стигне и пеша, но само между юни и септември, когато времето в района се смекчи. Дължината на пътеката до мястото е 12 км, а самият преход отнема от пет до седем часа.

„Едно от най-интересните места с дивата природа в Русия“, „Истинско чудо на природата“ и „Безумно красиво“ – това са част от коментарите, оставени от хора, посетили Висящата скала.

Снимки: Paha1205 и Владимир Жога/Shutterstock)

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *