Земята извади невероятен късмет: нашата планета избегна чудовищен поток от слънчева плазма

Вечерта във вторник, 14 май, на Слънцето се случи изригване от клас X8.8.

X означава крайно. И числата са мярка за тази крайност. От едно до… теоретично до безкрайност. Но 8.8 е много. Никога не е имало толкова мощни огнища в настоящия цикъл на активност.

За сравнение: изригването, което създаде невероятни полярни сияния и хвърли планетата в магнитна буря за няколко дни, беше само от клас X1. Вярно, тогава имаше няколко огнища. Те бяха още по-слаби. И наблюдавахме – в небето и в телата си – цялостния ефект. Но ако „едно“ направи това, представете си какво би направила почти „деветка“.

Но той няма да направи нищо. Факт е, че огнището е настъпило в същата група слънчеви петна, от която вече бяхме пристигнали в събота-неделя. И Слънцето се върти. Той удря Земята, когато петното се намира точно в средата на видимия за нас слънчев диск. Оттогава Слънцето успя да се отклони. Огнището се появи на самия ръб. Тоест плазмата и всичко, което изхвърли, няма да лети към нас. Всичко се реши за два дни. Ако имаше пожар два дни по-рано, щяха да ни хванат. И така мина.

Групата от петна (номер 3664 – всички петна имат номера!) като цяло беше отбелязана с изключителни постижения. Формата и размерът му са приблизително същите като това, което на 1 септември през 1859 г. почти унищожи технологичната цивилизация на планетата.

И те много се страхуваха, че на ново ниво тези ужаси ще се повторят, както през 1859 г. И тогава кабелите искриха, всичко електрическо се счупи и телеграфните машини оживяха сами и изпратиха мистериозни съобщения (жалко, че не бяха спасени – може би имаше съобщение от Слънцето?).

Но въпреки мощната буря, технологията на 21 век изненадващо се оказа устойчива на магнитни смущения. Някои от сателитите на Илън Мъск се развалиха (но на МКС нямаше проблеми). Електропреносните системи в САЩ и Канада паднаха, и това се дължи на факта, че местната електроенергийна система е известна с ниската си надеждност. И – умни безпилотни трактори стояха в полето, безпомощни, разоравайки пролетната почва в същите тези страни. Все още не са успели да ги ремонтират. Все пак дигитализацията не винаги е полезна и не навсякъде.

Слънцето се върти около себе си с период от около 27 дни (то не е твърдо тяло и неговите части имат свои периоди на въртене). Това означава: след около 27 дни, тоест в началото на юни, тази „ужасна“ група от петна ще се върне. Какво ще стане с нея? Много групи живеят на два или три оборота. Много се разпадат. Вие я чакате, но нея я няма, не е излязла от другата страна.

И това, разбира се, е свързано с въпроса дали слънчевите изригвания влияят на времето. Как влияят? Агрономите знаят това по-добре от всяка друга наука.

И ние се сбогуваме с чудовищната група петна, благодарим й за шоуто, което направи на най-слънчевия ръб, благодарим й още повече, че няма два дни по-рано (тогава щеше да полети към нас), и не без трепет сме в очакване на завръщането му.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *