Китай ще инсталира на Луната всевиждаща система за наблюдение

Китай планира да инсталира всевиждаща система за наблюдение на Луната, за да защити планираната си лунна база, по-голяма от Дисниленд, използвайки технология, с която шпионира своите граждани.

Страната иска да използва „успехите“ на своята авторитарна система за наблюдение Skynet, за да защити планираната база от „подозрителни цели“, според изследователска статия, написана от учени от националната космическа агенция, публикувана в академично списание.

Skynet е най-голямата мрежа за видеонаблюдение в света и се използва за наблюдение на всяко кътче в Китай. С повече от 600 милиона камери в страната има средно по една камера на всеки двама възрастни. В лунната версия на програмата камери, оборудвани с чипове с изкуствен интелект, „способни автономно да идентифицират, локализират, проследяват и насочват подозрителни цели“, ще сканират предполагаемата Международна лунна изследователска станция.

Камерите ще могат да работят както във видима, така и в инфрачервена светлина. Авторите на статията, които също са от Китайската академия на науките, Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии и университета Zhejiang, пишат, че ако системата открие „аномалии“, тя „незабавно ще генерира аларми и ще започне подходящи мерки за реагиране“.

Притеснително е, че документът не описва подробно какви ще бъдат „мерките“.

Китай и Русия планират да отворят лунна изследователска станция на Луната с радиус от близо четири мили, по-голям от всеки тематичен парк на Дисни. Предвижда се центърът да разполага с команден център, електроцентрала, комуникационен център и изследователски съоръжения.

Китай иска да започне изграждането на лунна база през следващите няколко години и има за цел да създаде база до 2028 г.

Динг Лиюн, експерт от Китайската академия по инженерство, казва, че екипът разработва робот, наречен „Китайски супер зидари“, за да прави тухли от лунна почва, съобщиха китайските медии.

Екипът на Динг по-рано предложи яйцевидна основа, която може да бъде изградена от почвени тухли, наречена „Лунно гърне“, която може да бъде създадена с помощта на 3D принтери и лазери и да настани астронавти в нея.

„Създаването на лунно местообитание е от съществено значение за дългосрочното изследване на Луната и със сигурност ще бъде реализирано в бъдеще“, каза Дийн, като също така призна трудността за постигане на тази цел в краткосрочен план.

Роботът, натоварен със задачата да прави „тухли от лунна почва“, ще бъде изстрелян в китайската мисия Chang’e-8 около 2028 г., каза Динг. Също така се съобщава, че Китай възнамерява да получи първата в света проба от почва от обратната страна на Луната по време на мисия, която може да се проведе още през 2025 г.

Държавните медии съобщиха, че супердържавата преди това е събрала проби от почвата от близката страна на Луната по време на своята мисия Chang’e 5 през 2020 г. Страната заяви, че иска нейните астронавти да останат на Луната дълго време, след като създаде лунна изследователска станция.

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-13155161/China-install-sprawling-seeing-surveillance-MOON-protect-planned-Disneyland-sized-lunar-base-suspicious-targets-space-agency-claims.html

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *