Китай започва масово производство на хуманоидни роботи, които ще „променят света“ само за две години

Китай разкри амбициозни планове за масово производство на хуманоидни роботи, които според него ще бъдат толкова „революционни“, колкото и появата на смартфоните.

В амбициозен документ, публикуван миналата седмица, Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай заяви, че роботите ще „променят света“.

В Mинистерството смятат, че до 2025 г. тези продукти ще достигнат „високо ниво на напредналост“ и ще станат широко разпространени. Тези изявления бяха направени във връзка с целите за развитие, изброени в пътната карта.

Очаква се, че „те ще станат същите революционни технологии като компютрите, смартфоните и новите електрически автомобили“.

Много световни компании вече активно разработват напреднали хуманоидни роботи.

Китайската компания Fourier Intelligence заяви, че ще започне масово производство на своя хуманоиден робот GR-1 до края на тази година, съобщава South China Morning Post. Шанхайската компания заяви пред изданието, че през 2024 г. възнамерява да пусне хиляди роботи, способни да се движат със скорост от 5 км/ч и да носят 50 кг.

Това не е единственият производител на хуманоидни роботи, който увеличава усилията си да ги произвежда масово. Американската компания Agility Robotics открива завод за производство на роботи в Орегон по-късно тази година, където планира да създаде стотици свои двукраки роботи, които могат да имитират човешки движения като ходене, клякане и носене на товари.

Amazon тества робота Digit на Agility Robotics в изследователска и развойна база близо до Сиатъл, за да проучи как може да се използва за автоматизиране на складовете му, но тестването е само в експериментален етап.

Изпълнителният директор на Agility Robotics Деймиън Шелтън каза пред Insider: „В близко бъдеще очакваме бавен и стабилен растеж в приемането на Digit.“ Той добави: „Вярваме, че в крайна сметка ще има масова интеграция, но двуногите роботи все още са сравнително нова разработка.“

Дори Tesla разработва свои собствени хуманоидни роботи, наречени Optimus или Tesla Bot, както Илон Мъск обяви през 2021 г. Все още е далеч масовото им производство, но както Мъск каза на събитието Tesla AI Day 2022, това е първият път, когато прототипът работи „без никаква поддръжка“, когато излезе на сцената.

Всичко може да се промени много бързо, като се има предвид появата на усъвършенстван ИИ, който вече съществува и внедряването му в роботи ще направи възможно да се направи невероятен скок в развитието на тези технологии.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *