Изследователи създадоха изкуствен интелект, който чете мисли

Австралийски учени представиха DeWaves, технология, която превежда човешките мисли в разбираем текст.

Проучването е публикувано на сървър за предпечат и представено на конференцията NeurIPS 2023.

Изследователи от Технологичния университет в Сидни (UTS) направиха пробив в областта на изкуствения интелект и неврологията. Тяхната разработка, наречена DeWaves, е способна да превежда мисли в текст с помощта на неинвазивна технология, която изисква само устройство, което прилепва плътно към тялото.

Компютърният учен Чин-Тен Лин от UTS каза, че тяхното изследване представлява първият успешен опит за директен превод на необработени ЕЕГ вълни на разбираем език. Тази крачка обещава да направи комуникацията по-лесна за хората с увреждания, като например преживели инсулт.

DeWaves работи на базата на ЕЕГ, като записва мозъчни вълни чрез специално устройство, носено на главата, и след това ги преобразува в текст. Изследователите вече са постигнали точност на превода от над 40%, което е 3% подобрение спрямо предишните методи.

Важна разлика между DeWaves и другите технологии е тяхната неинвазивност. Докато инвазивните методи изискват операция или скъпо оборудване, DeWaves използва прости инструменти за четене на мозъчни вълни.

Въпреки успеха изследователският екип има за цел да увеличи точността до 90%, сравнима с конвенционалния езиков превод или софтуер за разпознаване на реч.

DeWaves е важна стъпка в областта на помощните технологии и изкуствения интелект, позволявайки разработването на по-достъпни и интуитивни методи за взаимодействие човек-машина.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *