Изненада: Само шест гена сформират нашата личност

Ново проучване, проведено от международен екип от учени, ръководени от Университета на Гренада (Испания), идентифицира шест ключови гена, които играят критична роля в оформянето на нашата емоционална реакция, възприемането на смисъла и в крайна сметка нашата личност.

Тези гени, отбелязват изследователите, са критични за функционирането на всички форми на живот на Земята.

Публикувано в списанието Molecular Psychiatry, изследването се основава на анализ на данни от 459 възрастни във Финландия, събирани в продължение на четири десетилетия.

Учените са изследвали връзката между характеристиките на личността, здравето и експресията на човешкия ген.

Проучването идентифицира мрежа от 4000 гена, експресирани в специфични области на мозъка, които са свързани с наследяването на човешката личност. Тези гени са групирани в модули, които участват в регулирането на генната експресия и помагат на хората да се адаптират към житейски ситуации.

„Това, което е най-забележително, че емоционалните и смислови мрежи и контролът на тези модули се координират от контролен център с шест гена“, обяснява съавторът на изследването Елиза Диас де ла Гуардия-Боливар от Университета на Гренада.

„Това откритие потвърждава тяхната благоприятна роля в регулирането на функционирането на всички форми на живот на Земята.“

Резултатите от проучването също подчертават значението на личностните характеристики за човешкото здраве и благополучие.

 

Учените са установили, че определени типове житейски нагласи и възприятия за света допринасят за здравословен начин на живот и дълголетие, докато други могат да доведат до стрес и здравословни проблеми.

Това изследване предоставя нов поглед върху връзката между гените, личността и здравето, отваряйки вратата за разработване на персонализирани подходи за лечение и превенция на болести чрез разбиране на генетичния състав и личностните черти на всеки индивид.

„Тези констатации имат далечни последици за разбирането ни за човешката природа и могат да доведат до нови стратегии за подобряване на психическото и физическото здраве“, обобщава де ла Гуардия-Боливар.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *