Хокинг гледа на Бог също като Айнщайн

Съобщението за това, че известният физик Стивън Хокинг в новата си книга твърди, че Бог не е създал вселената, не е сензация, така както тя е представена от медиите, казва главният редактор на популярното списание New Scientist Роджър Хайфилд.

Голям брой британски вестници и електронни медии бурно коментираха  факта, че Бог не съществува. Това твърдение, както гласяха съответните новини, се съдържа в новата книга „Великия замисъл“ на  известния  британски физик Стивън Хокинг“, написана в сътрудничество с американския учен Леонард Млоднов.

В книгата, която ще бъде публикувана  на 9 септември, Hocking отхвърля твърдението на Исак Нютон, че вселената не може  да възникнае от хаоса. Според него, Големия взрив, след който възниква Вселената, е следствие от физическите закони, а не уникална случайност, възникнала благодарение на фантастични обстоятелства.

На практика всички съобщения съдържаха твърдението, че Хокинг е променил своята гледна точка, защото в книгата „Кратка история на времето“ той е допускал  ролята на Бог в създаването на всички неща.

„Ако отворите универсалната теория, това ще стане абсолютен триумф на човешкия ум – защото в този случай, ние ще знаем какво е разумът на  Бог“ – пише ученият.

Но в действителност, позицията на Хокинг по въпроса за съществуването на Бог не се променя, казва главният  редактор на популярното британско списание New Scientist Роджър Хайфилд.
„Хокинг винаги е разглеждал  Бога в един фигуративен смисъл, в общи линии по същия начин както Алберт Айнщайн – казва Хайфилд. – „Бог не играе зарове с вселената“ – духовито казва Айнщайн, който също така казва: „Искам да знам как Бог е създал света“. Но тези думи не означават, че Айнщайн е бил религиозен. Той отбелязва, че „идеята за личния Бог – това е антропологична концепция, която аз не мога да взема на сериозно.“ И когато попитах за това дали той вярва в Бог, Айнщайн отговорил: „Аз вярвам в Бог Спиноза кой се изразява в системната  хармония на това, което съществува, а не в Бог, който се грижи за съдбата и човешката дейност“.

„През 2001 г., когато интервюирах Хокинг, той направи допълнителни забележки, като подчерта, че не религиозни – продължава Хайфилд.
– Ако вярвате в  науката като мен, то вие вярвате, че съществуват някои закони, които винаги се изпълняват. Ако искате, можете да  кажете, че тези закони са дело на Бог, но това ще бъде една дефиниция за това какво е Бог, но не и доказателство за съществуването му. „

Хайфилд. съобщава, че в новата си книга Хокинг книга описва „М-теория, която вероятно може да отговори на въпросите за създаването на вселената.

„В съответствие с “ М-теорията“, нашата вселена не е само една. М-теорията предрича, че много светове са създадени от нищо. Създаването им не изисква намесата на свръхестествени същества или Бог „- цитира Хайфилд новата книга на Хокинг.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *