Уникални 80-см влечуги могат да летят от дърво на дърво, планирайки във въздуха. Те „кацат“ на земята със скок, който би убил всяка друга змия или гущер.

Змии от вида Paradisi Chrysopelea са открити в джунглите на Югоизточна Азия от американския биолог Джейк Соча. Той твърди, че летящите влечуги използват оригинална технология за скокове и уникални движения, за да преодоляваъ значителни разстояния по въздуха.
„Тези дървесни змии спокойно да скачат от 15-метрова височина, приземявайки се без нито една повреда. Това е абсолютно невероятно „- заявява Соча. Аеродинамичните характеристики на летящите змии им позволяват да улавят въздушните течения.

За да изучат по-добре биодинамиката на змията, учените с помощта на  високоскоростни камери са направили подробни видеозаписи на скоковете на  Paradisi Chrysopelea. На тях се вижда как влечугите се подготвят за скока и в процеса на падане правят бързи движения. Откъсвайки се от дървото, змията прави мълниеносен удар за сметка на всички мускули. В резултат на това влечугото успява да прелети няколко метра.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *