Глобалното затопляне ще предизвиква световни конфликти

Въглеродните емисии са достигнали рекордни нива. Това   предизвиква о опасения, че глобалното повишаване на температурата ще надхвърли една „опасна“ отметка – още два градуса по Целзий.
Такива данни са представени в британския вестник „Гардиън“.

Непубликувани досега оценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ), показват, че възобновяването на растежа на световната икономика през 2010 г. съвпадна с ръста на емисиите на въглероден диоксид на 1,6 гигатона. Това е най-значителният скок в историята.

„Освен всичко друго, това е най-лошото новина за емисиите на CO2“ – заяви главният икономист на МАЕ Фейт Бирол,   пред британския вестник.

МАЕ предупреждава: годишните, свързани с  енергетиката емисии, сумарно трябва през 2020 г. да са повече от 32 гигатона.

Според последните доклади, през 2010 г., в атмосферата са попаднали 30, 6 гигатона въглероден диоксид.

Никълъс Стърн от Лондонската школа по икономика, автор на доклад за въздействието на икономиката върху изменението на климата, прогнозира тежки последствия, ако емисиите продължат ръста си.

В съответствие с  прогнозите му, ако темпът на промишленото производство  остане същият, има голяма вероятност до 2100 г. средната глобална температура да се повиши с повече от 4 градуса по Целзий.

„Това затопляне може да наруши   живота и местообитанията на стотици милиони хора по целия свят, което неминуемо ще доведе до масова миграция и … нови конфликти в света – добави той.

Около три четвърти от увеличените вредни  емисии, са свързани с развиващите се икономики.

Related Posts

One thought on “Глобалното затопляне ще предизвиква световни конфликти

  1. Въглеродният двуОкис е основната храна на всички растения!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *